Haški tribunal: Svjedočenje o Tomašici na suđenju Mladiću

Ratko Mladić HagSudije Haškog tribunala počele su sa ispitivanjem novih svjedoka na suđenju Ratku Mladiću, pošto je tužilaštvu dozvoljeno da predstavi dokaze koji su 2013. godine otkriveni u najvećoj masovnoj grobnici u BiH.

Forenzički ekspert Optužbe Ian Hanson je u srijedu na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom kazao da je iz najveće masovne grobnice u rudniku Tomašica kod Prijedora ekshumirana “371 skupina posmrtnih ostataka”.

U te skupine ubrojena su cijela tijela, dijelovi tijela, kao i pojedinačne kosti. Konačan broj pronađenih žrtava znaće se poslije identifikacije DNK metodom, objasnio je Hanson, koji je 2013. nadgledao ekshumaciju u Tomašici kao zamjenik direktora Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) za forenziku.

Ekspert Tužilaštva podvukao je da tokom ekshumacija “nisu pronađene vojne uniforme ili drugi vojnički predmeti”, već samo predmeti koje ljudi svakodnevno nose sa sobom.

Prema optužnici koja ratnog komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) generala Mladića tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, Prijedor je jedna od opština u kojima je taj progon imao razmjere genocida.

Muslimane pokopane u rudniku Tomašica, po tužiocima, ubile su snage VRS-a u selima oko Prijedora s proljeća 1992. godine, tokom operacija etničkog čišćenja tog područja.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, Hanson je izjavio da njegov zadatak nije bilo utvrđivanje pod kojim su okolnostima i kada žrtve stradale.

Potvrdio je, međutim, da je od Instituta za nestala lica BiH dobio informaciju da je “između 800 i 900 tijela bilo dopremljeno u Tomašicu od maja do avgusta 1992”.

Po istom izvoru, među pokopanima su bile žrtve iz područja Brda kod Prijdora stradale 20. jula 1992, kao i 140 ubijenih u logoru Keraterm 24. jula 1992. godine.

Te informacije ni ICMP ni Hanson, kako je rekao, nisu provjeravali.

Haški tribunal prošle godine je odlučio da tužilaštvu dozvoli da ponovo otvori dokazni postupak kako bi bili predstavljeni dokazi o Tomašici.

Predsedavajući sudija Alfons Ori je, obrazlažući odluku, rekao da je forenizički materijal “veoma relevantan za optužbe protiv Mladića”.

Optužnica tereti Mladića i za genocid u Srebrenici 1995. godine, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

www.balkaninsight.com