Sud BiH: Osuđeni na 20 godina za silovanje djevojčice

Bosiljko i Ostoja Marković - Sud BiHPrvostepenom presudom Suda BiH Bosiljko i Ostoja Marković su osuđeni na po deset godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja 14-godišnjakinje u Kotor-Varoši 1992. godine, a ta presuda bi mogla da pomogne drugim žrtvama ratnih zločina da dobiju odštetu.

Sudsko vijeće u srijedu je donijelo presudu kojom su Bosiljko i Ostoja Marković, bivši pripadnici Kotorvaroške brigade Vojske Republike Srpske (VRS), osuđeni na po 10 godina zatvora, zbog učešća u silovanju maloljetnice.

Markovićima je dosuđeno da isplate na ime nematerijalne štete 26.500 maraka oštećenoj zbog nanijete duševne boli.

U optužnici je navedeno da su dvojica muškaraca 28. juna 1992. godine došla u selo Orahova u blizini Kotror Varoši na severozapadu BiH i iz jedne kuće odveli žensku osobu koja je tada imala 14 godina, uz izgovor da ide na razmjenu.

“Nakon toga su nad žrtvom, uz prijetnju nožem i vatrenim oružjem, naizmjenično više puta izvršili silovanje i seksualno zlostavljanje, koje je trajalo oko tri sata”, saopštilo je Tužilaštvo BiH prošle godine nakon podizanja optužnice.

Asocijacija protiv nekažnjivosti (TRIAL) nazvala je revolucionarnom odluku Suda BiH da se isplati odšteta oštećenoj.

“Ovo je jako bitan momenat kako za žrtvu ratnog zločina kojoj je dodijeljena odšteta, tako i za sve žrtve u BiH i u regiji, koje se sad mogu nadati da ovaj presedan otvara put i drugima da u okviru krivičnog postupka ostvare svoje pravo na kompenzaciju”, kazala je Adrijana Hanušić, pravna savjetnica TRIAL-a u BiH.

Do današnje presude u BiH, prema navodima TRIAL-a, niti jedna žrtva ratnog seksualnog nasilja, kao ni uopće žrtve ratnih zločina nisu kroz krivični postupak ostvarile prava na naknadu za pretrpljenu štetu, uprkos pravu koje imaju.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

www.balkaninsight.com