21.09.1995. – “Srpska dobrovoljačka garda” u selu Sasina ubila 65 civila

Sasina zlocinJedan od najvećih zločina tokom ratnog perioda u općini Sanski Most je počinjen 21. septembra 1995. godine u selu Sasina, gdje je na gublište u blizini katoličke crkve u ovome selu dovedeno 67 nedužnih civila, odraslih muškaraca Bošnjaka i Hrvata, a među njima i jedna žena. Dovedeni su iz logora „Šehovci“ i „Kotlovcine“ hotela Sanus.
Continue reading “21.09.1995. – “Srpska dobrovoljačka garda” u selu Sasina ubila 65 civila”

Prvi zlatni ljiljani za zeničke heroje nastali u radnji zlatara Seada Kaljića

zlatni ljiljanZlatni ljiljan je najveće vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine u vrijeme sukoba u zemlji. Dodjeljivalo se vojnicima i oficirima za najhrabrije i najtaktičnije podvige protiv agresora. Odličja su izrađivali bosanskohercegovački zlatari, ručno, pa su utoliko vrijedniji jer je u svaki utkan dio zlatarevog života, piše novinska agencija Patria.
Continue reading “Prvi zlatni ljiljani za zeničke heroje nastali u radnji zlatara Seada Kaljića”

Masovna grobnica ispod škole

skola grobnicaNa desetine je škola u BiH u kojima su devedesetih godina vršeni najmonstruozniji zločini. Mnoge od njih su bile logori, a nerijetko su zločinici škole koristili i kao mjesta u kojima su dovodili žene na silovanje. Škole uglavnom danas takva obilježja ne nose, a djeca ih ponovno pohađaju mada njihove roditelje svaki dolazak pred školu podsjeća na tragediju koja se tu činila.
Continue reading “Masovna grobnica ispod škole”

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba danas u Sarajevu

medjunarodni dan nestalihUdruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), u saradnji sa Međunarodnom komisijom za nestale osobe (ICMP) i Mrežom za izgradnju mira danas će prigodnim skupom u Sarajevu obilježiti Međunarodni dan nestalih osoba.

Aktivnosti tim povodom planirane su ispred Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva od 11 do 14 sati.
Continue reading “Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba danas u Sarajevu”

Potresna priča o Slobodanu Stojanoviću: Dijete koga je ubila Elfeta Veseli

slobodan stojanovic1Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, nakon višemjesečne istrage koja je provedena u saradnji sa Državnom Agencijom za istrage i zaštitu-SIPA i MUP-om RS-a, jučer je podigao optužnicu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića.

Tužilaštvo BiH će u istom kaznenom predmetu uputiti zahtjev Švicarskoj Konfederaciji, za izručenje osumnjičene Elfete Veseli, koja je osumnjičena da je tokom 1992. godine počinila kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva – ubistvo malodobnog dječaka srpske nacionalnosti, Slobodana Stojanovića.
Continue reading “Potresna priča o Slobodanu Stojanoviću: Dijete koga je ubila Elfeta Veseli”

Ratko Adžić – Osnivač SDS-a Ilijaša prebacivao odgovornost s Mladića na Karadžića

RatkoAdzicKao svjedok obrane bivšeg zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića – predsjednik općine Ilijaš u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995) Ratko Adžić opisao je kako je civilna vlast bosanskih Srba na čelu s Radovanom Karadžićem – odgovorna za formiranje Kriznih štabova, vojnih jedinica kao i uputstva poznatog kao Varijanta A i B – za preuzimanje općina na koje se polaže pravo, a u kojima su Srbi većina, ili manjina. Continue reading “Ratko Adžić – Osnivač SDS-a Ilijaša prebacivao odgovornost s Mladića na Karadžića”

08.08.1995. – Počela operacija Južni potez

južnipotez

Operacija Južni potez bila je posljednja operacija HV-a i HVO-a tijekom pobjedonosnog niza operacija nakon kojih je u potpunosti izmijenjena strateška situacija na prostorima Hrvatske i BiH. Bila je logički nastavak mjesec dana ranije izvedene operacije Maestral. Provedena je od 8. do 15. oktobra 1995. Njome su hrvatske snage stigle tek 23 km od Banja Luke. Continue reading “08.08.1995. – Počela operacija Južni potez”

Zašto je Munira Subašić prisustvovala obilježavanju godišnjice “Oluje“?

munira subasicMajke Srebrebine po ko zna koji put su izmanipulirane. Diveći se “Oluiji”, koja nema nikakve veze sa Srebrenicom, zaboravile su vrijeme kada je “padala Cerska” da je pokojni Franjo Tuđman siktao: ”Ni metka, ni metka!”
Majka Srebrenice Munira Subašić prisustvovala je obilježavanju godišnjice “Oluje“ u Kninu gdje je rekla da joj je Ante Gotovina omiljeni general, piše Večernji list.
Continue reading “Zašto je Munira Subašić prisustvovala obilježavanju godišnjice “Oluje“?”