Delegacija Općine Visoko na obilježavanju 21. godišnjice 1. Viteškog dobrovoljačkog odreda

grb_opcina_visokoDelegacija Općine Visoko na čelu s Općinskom načelnicom Amrom Babić, prisustvovala je danas, 21.05.2013. godine (utorak), obilježavanju 21. godišnjice formiranja 1. Viteškog dobrovoljačkog odreda u mjesnoj zajednici Kruščica općine Vitez. Continue reading “Delegacija Općine Visoko na obilježavanju 21. godišnjice 1. Viteškog dobrovoljačkog odreda”

Formiran Drugi krajiški korpus Vojske Republike Srpske

Drugi krajiski korpus VRSDrugi krajiški korpus je bio jedan od sedam korpusa Vojske Republike Srpske. U prosjeku je u svom sastavu imao 9.000-14.000 vojnika, a po formaciji je trebalo da ima 24.000 boraca.

HIstorija

Drugi krajiški korpus je osnovan odlukom Glavnog štaba (Generalštaba) Vojske Republike Srpske 19. maja 1992. godine. Korpusom su komandovali general Radivoje Tomanić i general Grujo Borić. Zona koju je korpus branio je obuhvatala 16 zapadnokrajiških opština Republike Srpske. Oko 2.000 boraca ovoga korpusa je poginulo.

Tokom 1992. godine, u korpusu je bilo 11.500 vojnika. Uslijed ranjavanja, pogibje i osipanja, taj će se broj smanjiti za 1.000-2.000 boraca.

Sastav

Drugi krajiški korpus u svom sastavu je od 1992-1994 imao artiljerijski divizion sa haubicama 122mm i 155mm kojim je komandovao kapetan prve klase Dragomir Popović. U zimu 1994. artiljerijski divizion je rasformiran i integrisan u Drugi artiljerijski mješoviti puk. Drugi mešoviti artiljerijski puk (2.map)je raspolagao sa 20 topova 130mm, 6 haubica 122mm D-30 J, 4 VBR Plamen i 4 VBR Oganj. U puku je tokom rata bilo 300 boraca. Pukom je zapovijedao potpukovnik Simo Despanić.

Jedinice korpusa

Komanda korpusa,
2. Bataljon Vojne policije,
2. Bataljon Veze,
172. Autotransportni bataljon,
2. Sanitetski bataljon,
2. Izviđačko-diverzantski odred,
2. Mješoviti artiljerijski puk PVO,
2. Laki artiljerijski puk PVO,
2. Inžinjerijski puk,
2. Mješoviti protivoklopni artiljerijski puk,
7. Kupreško-šipovska brigada,
15. Bihaćka pješadijska brigada,
1. Drvarska laka pješadijska brigada,
3. Petrovačka laka pješadijska brigada,
5. Glamočka laka pješadijska brigada,
9. Grahovska laka pješadijska brigada,
11. Krupska laka pješadijska brigada,
17. Ključka laka pješadijska brigada,
21. Samostalni oklopni bataljon

Crna Gora “mora da se bavi predmetima ratnih zločina”

Supreme Prosecutor Ivica Stankovic photo by www.skupstina.meNovi vrhovni državni tužilac Ivica Stanković rekao je da Crna Gora nije uložila dovoljno napora u procesuiranje ratnih zločina, budući da su sudovi do sad doneli samo tri konačne presude.

Stanković je u pondeljak kritikovao rad crnogorskog tužilaštva kada je reč o predmetima ratnih zločina i rekao da nije zadovoljan zbog neadekvatnog broja osuđujućih presuda.

Do sada je pred sudovima u Crnoj Gori procesuirano ukupno šest slučajeva ratnih zločina, koji se odnose na sukobe devedesetih. U samo tri slučaja su izrečene konačne presude, a osuđeno je ukupno deset ljudi.
Continue reading “Crna Gora “mora da se bavi predmetima ratnih zločina””

Ratno naslijeđe podstiče radikalni islam u BiH

Mujahedin.IzetbegovicIslamski radikalizam u Bosni i Hercegovini, koji je u pozadini smrtonosnog napada na policijsku stanicu u Zvorniku, prvo su njegovali strani mudžahedinski borci za vrijeme sukoba devedesetih, smatraju eksperti.

Radikalni islam je posljednjih nedjelja postao razlog za zabrinutost u Bosni i Hercegovini, nakon što je pripadnik ekstremnog, konzervativnog vehabijskog pokreta Nerdin Ibrić 27. aprila u napadu na policijsku stanicu u Zvorniku ubio policajca.
Continue reading “Ratno naslijeđe podstiče radikalni islam u BiH”

Rođena na dan kada je njen otac Hariz ubijen u srebreničkom genocidu

belma malagicMlada književnica Belma Malagić (19) u knjizi „Moć sudbine“ opisuje samo dvije stvari, koje je prate, kako kaže, kroz cijeli život: odrastanje bez oca i ljubav koju osjeća prema njemu, iako ga nikada nije ni upoznala, te ljubav majke koja joj je najveća potpora u životu sve ovo vrijeme.

Belmin otac Hariz ubijen je u srebreničkom genocidu 1995. godine, najvjerovatnije na dan kada je Belma rođena, 15. jula u Tuzli, u koju je njena majka dospjela sa ostalim preživjelim Bošnjacima iz opkoljene Srebrenice.

– Knjigu sam pisala četiri godine, tokom cijelog srednjoškolskog obrazovanja. Radi se o pričama koje sam prije nekoliko mjeseci sabrala u knjigu, i koju sam posvetila ocu – rekla je Belma za bh. novinsku agenciju Patria.
Continue reading “Rođena na dan kada je njen otac Hariz ubijen u srebreničkom genocidu”