U petak 23. godišnjica masakra na Korićanskim stijenama: 200 ruža u znak sjećanja na žrtve

kor stijeneNa Korićanskim stijenama, nedaleko od Vlašića, predstavnici udruženja i članovi porodica žrtava u petak, 21. augusta, obilježit će 23. godišnjicu masakra koji su nad prijedorskim civilima, Bošnjacima i Hrvatima, počinili pripadnici tadašnje prijedorske policije koja se nalazila pod rukovodstvom bosanskih Srba.

Obilježavanje će biti upriličeno u organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini i Regionalnog saveza logoraša Banja Luka.
Continue reading “U petak 23. godišnjica masakra na Korićanskim stijenama: 200 ruža u znak sjećanja na žrtve”

Hrvatska danas obilježava Dan logoraša

nemetin-slika-1992aHrvatska danas obilježava Dan logoraša, odnosno sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskoga rata. Središnja se proslava održava, kao i svake godine u Vukovaru i u Nemetinu, na mjestu gdje je 14. augusta 1992. godine obavljena najveća razmjena zarobljenika u Domovinskome ratu – iz srpskih koncentracijskih i radnih logora tog je dana pušteno 714 branitelja i civila.
Continue reading “Hrvatska danas obilježava Dan logoraša”

Svjedok: Džamije rušene u borbama

mladic ratkoU nastavku suđenja Ratku Mladiću, vještak Odbrane Dragić Gojković kazao je da su desetine džamija tokom rata u BiH srušene u borbama ili kada Vojska Republike Srpske (VRS) nije bila u blizini.

Gojković je u utorak pred sudom u Haagu tvrdio da je deset džamija uništeno u borbama, a 84 na područjima koja je VRS već bila napustila, pretežno u ljeto 1992. godine.

“To je bila klasična stihija, nekontrolisana”, rekao je Gojković, dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Arthur Traldi.
Continue reading “Svjedok: Džamije rušene u borbama”

Ratni dopisnik Armada objavio knjigu sjećanja “Sarajevo. Ratni dnevnici iz Bosne”

alfonso sarajevoProšlo je više od 20 godina no Alfonso Armada, bivši španski ratni izvjestitelj, još uvijek osjeća vonj paljevine razrušenog Sarajeva i zadah smrti s okolnih planina koje je u Madridu pretočio u upravo objavljenu knjigu sjećanja “Sarajevo. Ratni dnevnici iz Bosne”.

Imao je 34 godine kada mu je po povratku iz New Yorka urednik najvećih dnevnih novina El Pais ponudio da ide izvještavati iz bivše Jugoslavije. Dotad nije razmišljao o takvom obliku novinarstva.
Continue reading “Ratni dopisnik Armada objavio knjigu sjećanja “Sarajevo. Ratni dnevnici iz Bosne””

Bivši pripadnik HVO uhapšen zbog silovanja

sudPripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Matu Baotića zbog sumnje da je tokom 1992. godine na području Orašja silovao dvije žene.

Iz Tužilaštva BiH u utorak je saopćeno da je Baotić osumnjičen da je, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), između maja i novembra 1992. prisilio dvije žene na seksualni odnos.
Continue reading “Bivši pripadnik HVO uhapšen zbog silovanja”

08.08.1995. – Počela operacija Južni potez

južnipotez

Operacija Južni potez bila je posljednja operacija HV-a i HVO-a tijekom pobjedonosnog niza operacija nakon kojih je u potpunosti izmijenjena strateška situacija na prostorima Hrvatske i BiH. Bila je logički nastavak mjesec dana ranije izvedene operacije Maestral. Provedena je od 8. do 15. oktobra 1995. Njome su hrvatske snage stigle tek 23 km od Banja Luke. Continue reading “08.08.1995. – Počela operacija Južni potez”

Milošu Panteliću smanjena kazna za masakr kod Višegrada

Sud BiH pantelicBivšem policajcu iz rezervnog sastava Milošu Panteliću smanjena je kazna sa 20 na 15 godina zatvora, zbog ubistava 48 bošnjačkih civila iz Višegrada 1992. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH u petak je za pet godina smanjilo kaznu Milošu Panteliću za ubistva 48 ljudi iz Višegrada u opštini Sokolac, osudivši ga na 15 godina zatvora.
Continue reading “Milošu Panteliću smanjena kazna za masakr kod Višegrada”

Zašto je Munira Subašić prisustvovala obilježavanju godišnjice “Oluje“?

munira subasicMajke Srebrebine po ko zna koji put su izmanipulirane. Diveći se “Oluiji”, koja nema nikakve veze sa Srebrenicom, zaboravile su vrijeme kada je “padala Cerska” da je pokojni Franjo Tuđman siktao: ”Ni metka, ni metka!”
Majka Srebrenice Munira Subašić prisustvovala je obilježavanju godišnjice “Oluje“ u Kninu gdje je rekla da joj je Ante Gotovina omiljeni general, piše Večernji list.
Continue reading “Zašto je Munira Subašić prisustvovala obilježavanju godišnjice “Oluje“?”

Počela manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2015.”

Igman 2015Odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima koji su dali svoj život za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine jučer je zvanično počela manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2015.” Delegacija Kantona Sarajevo predvođena dopredsjedavajućim Skupštine Sabahudinom Delalićem, premijerom Elmedinom Konakovićem i ministrom za boračka pitanja Muharemom Fišom je položila cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači i na mezarju kod Alipašine džamije, na spomen obilježjima u Ferhadiji, kod Vječne vatre i na mostu Suade i Olge, te na Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.
Continue reading “Počela manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2015.””