Foto: Obilježena godišnjica pogibije komandanta Zaima Imamovića

zaim godU haremu Alipašine džamije u petak 9. oktobra 2015. godine članovi porodice, predstavnici vlasti sarajevskog i srednjobosanskog kantona, boračkih udruženja i velikog broja ratnih suboraca, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježili su godišnjicu pogibije velikog patriote i komandanta Armije RBiH rahmetli Zaima Imamovića.

On je od gelera granate poginuo na današnji dan 1995. godine na treskavičkom visu Čelina, iznad prijevoja Rogoj, samo nekoliko dana prije uspostave mira u Bosni i Hercegovini.
Continue reading “Foto: Obilježena godišnjica pogibije komandanta Zaima Imamovića”

Hag: Mladićeva svjedokinja koja osporava sarajevske masakre namjerno izostavljala podatke

Ratko Mladic HagTužioci na suđenju Ratku Mladiću nastavili su pobijati nalaze vještakinje Odbrane za balistiku Zorice Subotić, koja je u svom izvještaju negirala odgovornost Vojske Republike Srpske (VRS) za više minobacačkih napada u Sarajevu s velikim brojem civilnih žrtava.

Tokom unakrsnog ispitivanja, pretežno posvećenog tehničkim detaljima, zastupnik Optužbe Adam Weber dokazivao je da jeSubotićeva svoje zaključke zasnovala na pogrešnom tumačenju istraga koje su o eksplozijama u Sarajevu proveli UNPROFOR i lokalna policija.
Continue reading “Hag: Mladićeva svjedokinja koja osporava sarajevske masakre namjerno izostavljala podatke”

Ramiz Delalić Ćelo – vojnik, tajni agent, kriminalac, hadžija…

ramiz delalicRamiz Delalić Ćelo, komandant, vojnik, tajni agent i, najčešće od svega, kriminalac. Bio je čovjek kojeg su u Srbiji zvali „osobom koja je počela rat u Sarajevu“.

Ubijen je ljeta 2007, u klasičnoj sačekuši. Ubile su ga, zvanično, nepoznate osobe, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još uvijek vodi istragu za „organizaciju i provođenje ubistva Ramiza Delalića“. Brojne su osobe sumnjičene da su povukle obarač automatskog pištolja iz kojeg je (ovaj) Ćelo upucan (najčešća dva imena koja se spominju su Strahinja Rašeta i Milan Mitić; Rašeta je kasnije poginuo kada je pokušao postaviti eksploziv ispod Mitićevog vozila), a informacije o naredbodavcu vode, navodno, do Nasera Kelmendija.
Continue reading “Ramiz Delalić Ćelo – vojnik, tajni agent, kriminalac, hadžija…”

Foto: Obilježena 24. godišnjica stradanja devetoro Sarajlija u Boljakovom Potoku

godisnjica boljakov potokDelegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjesto masakra na mjesnom mezarju u Boljakovom Potoku, u znak sjećanja na devet Sarajlija koji su na ovom mjestu 28. septembra 1992. godine izgubili živote dok su klanjali dženazu sugrađanki Fatimi Jusić. Među 200 ljudi okupljenih tog dana na dženazi, sa agresorskih položaja iz Nedžarića ispaljena je granata od čijeg je rasprskavajućeg dejstva teže i lakše ranjeno još 20 naših sugrađana.
Continue reading “Foto: Obilježena 24. godišnjica stradanja devetoro Sarajlija u Boljakovom Potoku”

Spisak 24 lica koja se sumnjiče za zločine na području Hadžića ‘92

zlocinci hadziciSekretar Udruženja nestalih u Hadžićima Ferida Nišić otkrila je za bh. novinsku agenciju Patria da je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavila spisak od 24 lica, za koje postoje dokazi da su počinili ratne zločine na području Hadžića tokom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine, no Tužilaštvo još uvijek ne poduzima ništa da procesuira osumnjičene.
Continue reading “Spisak 24 lica koja se sumnjiče za zločine na području Hadžića ‘92”

21.09.1995. – “Srpska dobrovoljačka garda” u selu Sasina ubila 65 civila

Sasina zlocinJedan od najvećih zločina tokom ratnog perioda u općini Sanski Most je počinjen 21. septembra 1995. godine u selu Sasina, gdje je na gublište u blizini katoličke crkve u ovome selu dovedeno 67 nedužnih civila, odraslih muškaraca Bošnjaka i Hrvata, a među njima i jedna žena. Dovedeni su iz logora „Šehovci“ i „Kotlovcine“ hotela Sanus.
Continue reading “21.09.1995. – “Srpska dobrovoljačka garda” u selu Sasina ubila 65 civila”

Prvi zlatni ljiljani za zeničke heroje nastali u radnji zlatara Seada Kaljića

zlatni ljiljanZlatni ljiljan je najveće vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine u vrijeme sukoba u zemlji. Dodjeljivalo se vojnicima i oficirima za najhrabrije i najtaktičnije podvige protiv agresora. Odličja su izrađivali bosanskohercegovački zlatari, ručno, pa su utoliko vrijedniji jer je u svaki utkan dio zlatarevog života, piše novinska agencija Patria.
Continue reading “Prvi zlatni ljiljani za zeničke heroje nastali u radnji zlatara Seada Kaljića”

Masovna grobnica ispod škole

skola grobnicaNa desetine je škola u BiH u kojima su devedesetih godina vršeni najmonstruozniji zločini. Mnoge od njih su bile logori, a nerijetko su zločinici škole koristili i kao mjesta u kojima su dovodili žene na silovanje. Škole uglavnom danas takva obilježja ne nose, a djeca ih ponovno pohađaju mada njihove roditelje svaki dolazak pred školu podsjeća na tragediju koja se tu činila.
Continue reading “Masovna grobnica ispod škole”

Aida i Eldin nikada nisu stigli na predstavu: Sjećanje na ubijene u bivšoj Dobrovoljačkoj (FOTO)

dobrovoljacka djecaČlanovi porodica, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Sarajevo, Općine Centar, građani Sarajeva, danas su u bivšoj sarajevskoj ulici Dobrovoljačka obilježili 23. godišnjicu stradanja dvoje ubijene djece Aide Grozdanić i Eldina Gvožđara.
Continue reading “Aida i Eldin nikada nisu stigli na predstavu: Sjećanje na ubijene u bivšoj Dobrovoljačkoj (FOTO)”