Ron Haviv: Fotografije za historiju zločina

ron havivRon Haviv (rođen 1965.) je američki fotoreporter čije su ratne fotografije iz Hrvatske i BiH obišle svijet.

Ron Haviv je diplomirao novinarstvo na Univerzitetu u Njujorku. Pratio je pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, kokainske ratove u Kolumbiji, Zalivski rat, borbe Kurda iz Iraka, konflikte u Rusiji, izbeglice u Ruandi i politički prevrat na Haitiju.
Continue reading “Ron Haviv: Fotografije za historiju zločina”

Pregovori o miru – zašto nisu uspijevali?

karadzicKako smo prevareni, jer nismo imali dosljednost u borbi za našu državu (I dio)

(Piše: Akademik Muhamed FILIPOVIĆ)
Foto: Avaz

Danas se na sve strane čuju glasovi kako je nužno učiniti sve da dođe do pomirenja među sudionicima rata koji je nastao zbog bezrazložne i ničim motivirane srpske i hrvatske agresije na BiH.
Continue reading “Pregovori o miru – zašto nisu uspijevali?”

Pronađena grobnica bugojanskih Hrvata?!

Crveni kriz kamionUrednik Večernjeg lista BiH objavio je u svojoj kolumni kako se pojavio pokajnik koji je nakon 22 godine šutne progovorio o nestanku 21  bugojanskog Hrvata.

Bh izdanje Večernjega lista navodi kako će se sljedećih dana saznati je li na pomolu razotkrivanje jedne od najvećih tajni u Bosni i Hercegovini ili tek još jedna u nizu manipulacija.
Continue reading “Pronađena grobnica bugojanskih Hrvata?!”

Na današnji dan rođena Biljana Plavšić

biljana plavsicBiljana Plavšić (* 7. juli 1930., Tuzla – ), bosanskohercegovačka biologinja, političarka i jedna od predvodnica srpskog nacionalističkog pokreta u Bosni i Hercegovini. Rođena je 1930. u Tuzli. U Sarajevu je stekla osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Nakon što je diplomirala biologiju u Zagrebu, ostvarila je zavidnu naučnu karijeru, predajući dugo godina na katedri za biologiju na Prirodnomatematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Biljana Plavšić je bila član SDS-a od osnivanja 1990. godine, a iste godine je postala i član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.
Continue reading “Na današnji dan rođena Biljana Plavšić”

Derk Zwaan: “Srebrenica je uništila moj život, tamo sam odlazio 11 puta…”

holandski vojnik“Srebrenica je holandski Vijetnam”, piše “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, u tekstu o pritisku s kojim se suočavaju Bošnjaci u BiH.

“Kada je Derk Zwaan otišao u rat bilo mu je 19 godina. “Zapravo sam bio još dijete”, kaže on danas i gorko se osmjehuje.
Continue reading “Derk Zwaan: “Srebrenica je uništila moj život, tamo sam odlazio 11 puta…””