SIPA jutros uhapsila generala Armije Republike BiH Ramiza Drekovića

U poslijeratnom periodu je i penzionisan. Kao takav, bio je savjetnik u kabinetu nekadašnjeg premijera FBiH Nedžada Brankovića, a posljednji angažman mu je – savjetnik federalnog ministra za boraca i invalida rata Salke Bukvarevića

General Armije Republike Bosne i Hercegovine Ramiz Dreković uhapšen je jutros, saznaje “Dnevni avaz”.

 

Pripadnici SIPA-e priveli su generala Drekovića po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine. On je, kako saznaje Avaz, optužen po komandnoj odgovornosti za ratne zločine počinjene na području Kalinovika 1995. godine.

 

Tužilaštvo BiH Drekovića tereti za neselektivno granatiranje općine Kalinovik, kada je poginulo jedno dijete, a pet osoba je ranjeno.

 

Ramiz Dreković rođen je 10. maja 1956. godine u Vesenićima, u općini Tutin. Poslije završene srednje škole upisuje vojnu akademiju koju završava 1980. godine u Banjoj Luci. Vojničku karijeru u bivšoj JNA započeo je u Bjelovaru, a samoincijativno je napušta u septembru 1991. godine u činu kapetana prve klase. Iz Bjelovara se vraća u BiH, u Bihać gdje se stavlja na raspolaganje Patriotskoj ligi. Međutim, napušta Patriotsku ligu i prelazi u Centar službi sigurnosti Bihać gdje obavlja poslove inspektora za odbrambene pripreme, te do početka rata radi na organiziranju otpora.

 

Početkom 1992. godine preuzima dužnost komandanta Opštinskog štaba TO i na toj dužnosti ostaje do kraja avgusta 1992. godine. Tada postaje komandant novoformirane Unsko-sanske operativne grupe. Prema naredbi Štaba vrhovne komande OS RBIH od 14. oktobra 1992. godine, postavljen je za komandanta 5. korpusa. Odlukom Predsjedništva RBiH od 14. decembra 1993. godine, unaprijeđen je u čin brigadnog generala, a 19. januara 1994. godine na osnovu odluke istog državnog organa preuzima Četvrti korpus ARBiH.

 

Nakon komandovanja 4. korpusom obavlja i poslove načelnika Uprave za politička pitanja Generalštaba Armije RBiH.  Nakon rata i formiranjem Vojske FBiH bio je na dužnosti zamjenika komandanta Komande obuke i doktrine. Na 5. godišnjicu formiranja Armije RBiH, 15. aprila 1997. godine, unaprijeđen je u čin divizijskog generala.

 

U poslijeratnom periodu je i penzionisan. Kao takav, bio je savjetnik u kabinetu nekadašnjeg premijera FBiH Nedžada Brankovića, a posljednji angažman mu je – savjetnik federalnog ministra za boraca i invalida rata Salke Bukvarevića.

 

Više detalja uskoro.

 

(Avaz.ba)