Naser Orić opet oslobođen optužbi

Odmah nakon izricanja presude, bez saslušanja obrazloženja iste, novinari su napustili PRESS salu Suda BiH, a svim okupljenim, njih više od 300 ispred suda, konačnu presudu saopštio je reporter Face televizije.
Medijske ekipe i svi okupljeni ispred suda su čekali više od pola sata, koliko je trajalo obrazlaganje presude, nakon čega su iz Suda BiH izašli Naser Orić i Sabahudin Muhić. U video prilogu možete pogledati ekskluzivne snimke FACE televizije.

Naser Orić i Sabahudin Muhić su po drugi put oslobođeni po svim tačkama optužnice. Ova, drugostepena presuda je konačna i na nju Tužilaštvo nema pravo žalbe. Tužilac Miroslav Janjić nije prisustvovao izricanju presude. Porodice stradalih žrtava kratko su prisustvovale izricanju presude, a nakon što je obzanjeno da su Orić i Muhić oslobođeni, izašli su iz Suda BiH. Nisu željeli davati izjave i na prakingu su ostavili poruku, Sud BiH jednako je Naser Orić.

Svi oni koji su došli podržati Orića i Muhića kažu da je ovakva presuda i očekivana.

“Ovo smo i očekivali. Apsolutno smo zadovoljni presudom”, kazala je Lejla Čović, Orićeva advokatica.

“Laknulo mi je po ko zna koji put”, prva je reakcija Orićevog sina Amara, koji je dodao: “Presretan sam. Naravno da je bio montiran proces. Nadam se da ih više neće biti. Valjda je sada svima jasno da je imao zašto da bude osuđen, bio bi osuđen dosad”.

“Ovo je jedan veliki cirkus i minus za Tužilaštvo BiH. Tužilaštvo ne smije uzimati lažne svjedoke, ne smije uzimati svjedoke koji su odgovarali za kriminal. Tužilaštvo mora raditi po pravdi. Tužilaštvo u posljednje vrijeme hapsi žrtve genocida”, kazala je Munira Subašić iz Udruženja “Majke Srebrenice”.

“Pobijedila je pravda i istina. Ovo je bila montirana politička tužba. Ovo je još jedan dokaz da je pobijedila pravda i istina”, poručila je Bakira Hasečić iz Udruženja “Žena – žrtva rata”.

Orić je nakon oslobađajuće presude izrazio saučešće porodicama ubijenih, ali i zahvalio im se što su smogli snage i na Sudu BiH kazali istinu da su njihovi najvoljeniji poginuli u borbama.