Valentin Inzko: “Referendum u Republici Srpskoj krši Dejtonski sporazum”

Valentin InzkoVisoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini naveo je u svom izveštaju UN-u da planirani referendum u Republici Srpskoj o nadležnostima državnog sudstva, krši Dejtonski sporazum kojim je okončan rat u BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u utorak je uputio izveštaj Savetu bezbednosti UN u kome je upozorio da planirani referandum u Republici Srpskoj o nadležnostima Suda i Tužilaštva BiH i Kancelarije visokog predstavnika predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim su okončani sukobi 1992-1995. godine.

“Niko ne osporava pravo Republike Srpske da organizuje referendume o pitanjima koja su u okviru nadležnosti tog entiteta, ali Sud i Tužilaštvo BiH su institucije koje su uspostavljene da bi sprovodile nadležnosti države BiH, dok su ovlašćenja visokog predstavnika regulisana međunarodnim pravom”, naveo je u izveštaju Inzko, šef međunarodne institucije odgovorne za nadgledanje implementacije civilnih aspekata mirovnog sporazuma iz 1995. godine.

“Niti jedno od ovih pitanja nije u nadležnosti vlasti Republike Srpske.”

Parlament Republike Srpske odlučio je u julu da organizuje referendum, jer smatra da je državno sudstvo pristrasno u odnosu na Srbe, naročito u predmetima ratnih zločina, dok je Kancelariju visokog predstavnika optužio da nameće odluke.

Glasači će odgovarati na pitanje da li podržavaju “neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”.

U pokušaju da spreči potencijalno destabilizujući referendum o sudstvu koji je razbesneo bošnjačke političke lidere, ministar pravde Bosne i Hercegodine pristao je prošle nedelje da se napravi paket reformi za sektor pravosuđa.

Međutim, uprkos pozitivnim izjavama od strane vlasti bosanskih Srba po pitanju planiranih reformi, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u utorak da “kako stvari sada stoje, zaustavljanje referenduma je malo verovatno”.

Inzko je Savetu bezbednosti UN poručio da u trenutku kada se bosanski Srbi suočavaju sa problemima kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita i zapošljavanje, vladajuće stranke u Republici Srpskoj su odlučile da “proizvedu krizu s međunarodnom zajednicom o pitanjima koja nisu u okviru nadležnosti tog entiteta”.

“Umesto da usmeri svoje napore na rešavanje ovih konkretnih problema s kojima se građani suočavaju, rukovodstvo RS je odlučilo da gurne ovaj entitet u još dublju krizu i izolaciju. To nije u interesu građana koji žive u Republici Srpskoj. Ono što je sada potrebno da bi se ispravila ova situacija je da se referendum odmah ostavi po strani”, rekao je on.

Petar Đokić, ministar energetike Republike Srpske, izjavio je, međutim, da referendum ne bi bio kršenje uslova Dejtonskog sporazuma.

“Ne vidim kršenje. Naprotiv, visoki predstavnik bi trebalo da vidi i kaže koliko smo mnogo učinili na sprovođenju Dejtonskog sporazuma, naročito ova garnitura vlasti koja je uradila najviše na njegovom sprovođenju, političkoj stabilizaciji BiH, izgradnji njenih institucija i definitivnom otklanjanju opasnosti od sukoba”, rekao je Đokić.

Šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, evropske i američke diplomate naglasile su svoje protivljenje referendumu, kao i bošnjački zvaničnici u Republici Srpskoj i na državnom nivou, piše balkaninsight.com