Sud BiH: Bivši pripadnik HVO oslobođen optužbi za ratne zločine

Mato CondricSud BiH je bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Matu Čondrića oslobodio optužbi za seksualno zlostavljanje jedne žene u Bosanskom Brodu 1992. godine.

Kako je rekao predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić, Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati da je Čondrić u ljeto 1992. seksualno zlostavljao jednu ženu u prostorijama stadiona “Polet”, kao ni da je maltretirao jednog civila.

“Analizom svih iskaza svjedoka, a posebno oštećene N.H., Vijeće nije moglo van svake razumne mjere utvrditi da je optuženi Čondrić počinio djelo koje mu se stavlja na teret. Vijeće ne dovodi u pitanje da je oštećena N.H. bila izložena seksualnom zlostavljanju tokom zatočenja, ali u njenom iskazu postoje proturječnosti u vezi s identitetom počinioca”, kazao je Maksumić.

Sudija Maksumić je pojasnio da je oštećena u različitim iskazima na drugačiji način opisala kako je saznala za ime Mato Čondrić.

Prema Maksumiću, ni iskazi drugih žena koje su bile zatvorene na stadionu “Polet” nisu potvrdile iskaz oštećene N.H.

Čondrić je presudom oslobođen krivice da je tokom ljeta 1992. u staroj zgradi policije u Bosanskom Brodu i prostorijama Robne kuće “Beograd”, skupa s vojnim policajcima HVO-a, udarao civila Marka Mitrića.

S obzirom da Mitrić zbog zdravstvenih problema nije mogao svjedočiti, te je umjesto toga pročitan njegov iskaz iz istrage, kako je kazao sudija Maksumić, Vijeće nije moglo zaključiti da je Čondrić kriv.

“Iskaz svjedoka Mitrića nisu potvrdili drugi dokazi, a i u samim iskazima iz istrage postoje određene nedosljednosti, poput činjenice da je Mitrić tek 2014. godine detaljno govorio o dešavanjima u Robnoj kući ‘Beograd’. Zbog ovih činjenica i nemogućnosti Odbrane da unakrsno ispita ovog svjedoka, Vijeće se nije moglo uvjeriti u krivicu optuženog”, rekao je Maksumić.

Čondrić je pušten iz pritvora, u kojem se nalazio od novembra prošle godine.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom vijeću Suda BiH.