Sud BiH: Elfeta Veseli svjedoči protiv Nasera Orića?

Naser Oric Sud BiHDržavni tužilac Miroslav Janjić jučer je na sjednici održanoj u Sudu BiH pred sutkinjom Minkom Kreho zatražio određivanje mjera zabrane nekadašnjem pripadniku ARBiH Sabahudinu Muhiću, zvanom Mrčo, a koji se sa Naserom Orićem, ratnim komandantom Armije RBiH, tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Zabrana putovanja

Janjić je predložio da se Muhiću odrede mjere zabrane napuštanja Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, da se sedmično javlja u Policijsku stanicu Tuzla, te da mu se zabrani putovanje, jer bi “u slučaju da se nađe na slobodi, mogao da pobjegne iz BiH i utječe na svjedoke i istragu”. Janjić smatra da bi Muhić, koji se trenutno nalazi u pritvoru po rješenju tuzlanskog Općinskog suda zbog sumnje da je počinio krivično djelo ometanje službene osobe u vršenju službene dužnosti, mogao da utječe na svjedoke koji se trenutno nalaze u Srebrenici i Bratuncu.

– S obzirom na to da je optuženi iz Bratunca i da tamo često ide kod rodbine, smatramo da bi mogao da utječe na svjedoke, koji se uglavnom nalaze na ovom području, mišljenja je Janjić.

S druge strane, Muhićeva advokatica Sabina Mehić smatra da je “bespredmetno da se Muhiću određuju mjere zabrane, jer se on nalazi u pritvoru”.

– Tek kada mu 22. septembra istekne mjera pritvora koja mu je ranije određena u drugom predmetu i ukoliko se ona ne produži, onda Tužilaštvo može tražiti određenje mjera zabrane. Mog branjenika ne pominje niti jedan svjedok, navela je Mehić, ističući da činjenica da se za ovo krivično djelo može izreći kazna u trajanju od pet ili više godina, ne opravdava određivanje mjera zabrane.

Sutkinja Minka Kreho je kazala da će odluka biti naknadno donesena, a prethodno je prisutne u sudnici upoznala da će ročište prvooptuženom Oriću biti zakazano naknadno. Naime, Oriću su prije dva mjeseca određene mjere zabrane, odnosno ograničeno mu je kretanje na Kanton Sarajevo i Zeničko-dobojski kanton, kao i oduzimanje putnih isprava, te obaveza redovnog sedmičnog javljanja u Policijsku stanicu Centar u Sarajevu. Tužilaštvo je zatražilo produženje ovih mjera, na šta se odbrana žalila Apelacionom odjeljenju Suda BiH, koje će naknadno odlučiti o ovoj žalbi.

Zahtjev Švicarskoj

Prema optužnici, Orić i Muhić se terete da su tokom rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i VRS-a, na području Srebrenice i Bratunca, u svojstvu zapovjednika i pripadnika snaga Armije RBiH postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija. Oni su, kako stoji u optužnici, tokom 1992. godine, u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti. Istragom, koja je vođena protiv Orića i Muhića, obuhvaćena je i nekadašnja pripadnica ARBiH Elfeta Veseli, koja se tereti da je tokom 1992. počinila krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno da je ubila dječaka srpske nacionalnosti. Tužilaštvo je uputilo zahtjev Švicarskoj Konfederaciji za izručenje osumnjičene, a špekuliše se da bi ona mogla svjedočiti protiv Orića.

 

Izvor: Oslobođenje portal