Na Uzdolu obilježena 22. obljetnica stravičnog pokolja nad Hrvatima

uzdol sDanas je na Uzdolu obilježena 22. obljetnica stradanja 41 nedužne žrtve, 29 civila i 12 vojnika, pripadnika HVO-a koji su mučki pobijeni od strane pripadnika “Prozorskog bataljona” iz sastava Armije BiH.

Misu zadušnicu u 11 sati predvodio je i pod njom propovijedao mons.dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski, piše portal Rama-Prozor.info.

Prije svete mise, ispred spomen obilježja s imenima poginulih, položeni su vijenci i zapaljene svijeće te su pročitana imena svih nedužnih žrtava ovog strašnog zločina za koji još do danas nitko nije odgovarao.

Najstarija žrtva imala je 87 godina a najmlađa 10 godina. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, počast pobijenima odala su brojna izaslanstva, od razine BIH, Federacije, Županije, Općine, kao i predstavnika braniteljskih udruga i političkih stranaka.

Na završetku mise izmoljeno je opijelo u memorijalnom centru i mjestu ukopa uzdolskih žrtava.

Nakon opijela vjernici su se uputili kod OŠ Veselka Tenžere na Uzdolu gdje je, u organizaciji 3. bojne brigade Rama, položen kamen temeljac za budući spomenik za sve poginule pripadnike 3. bojne brigade Rama i branitelje Uzdola.


Uzdol je 14. rujna 1993. bio mjesto pokolja i stradanja lokalnog hrvatskog stanovništva. Toga dan postrojba Armije BiH, sastavljena od Bošnjaka muslimana, okupirala je to hrvatsko mjesto u općini Prozor. Ubijena je 41 osoba, od čega 29 civila i 12 vojnika HVO-a. Civili su ubijani uglavnom iz blizine. Kuće su spaljene, a crkva i župni ured teško devastirani.

Najmlađe žrtve bili su braća Stjepan Zelić (10) i njegova sestra Marija (13) koji su ubijeni s majkom na kućnom pragu. Ubijena je i djevojčica Jadranka Zelenika (12). Najstarija ubijena osoba u Uzdolu imala je 87 godina.

22 godine su prošle od stravičnog zločina Armije BiH nad Hrvatima-civilima i pripadnicima HVO-a ramskog sela Uzdol, jednog od najtežih i najkrvavijih pohoda koji je po prvi put skrenuo pozornost i svjetske javnosti na stradanja hrvatskog naroda u BiH, piše portal Rama-Prozor.info.

No, 22 godine očito nisu bile dovoljne da ista svjetska javnost i međunarodni faktori nađu za shodno ovaj slučaj izdići iznad dnevno-političkih zbivanja i pokrenuti proces, ako ne pred Haaškim tribunalom, onda barem kroz pritisak na domaće pravosuđe.

Da, Uzdol je ostao možda jedino stratiše u Bosni i Hercegovini za koje nitko nije odgovarao, pa čak ni na najnižoj operativnoj razini, ali ta porazna činjenica ne sprječava Hrvate ramskog kraja da kao i svake godine s mjesta stradanja upute poruke kako žrtve neće biti zaboravljene, a borba za pravdu zaustavljena; dapače, 22. obljetnica je prilika da se konačno ukaže i prokaže, jer Uzdol predugo čeka.

Velik broj ljudi koji su danas željeli odati počast za 41. uzdolskog Hrvata kao i brojni gosti iz susjedne Hrvatske pokazali su kako žrtve ovog sela nisu zaboravljene.