Hag: Bivšem pripadniku VRS odobrena prijevremena sloboda

Dragan ZelenovicBivši vojnik Vojske Republike Srpske (VRS) Dragan Zelenović pušten je na slobodu, nakon što je odslužio dvije trećine 15-godišnje kazne zatvora za silovanje i zlostavljanje žena i djevojaka tokom rata u Foči.

Haški Mehanizam za međunarodne tribunale, koji je preuzeo donošenje glavnih odluka od Haškog tribunala koji se postepeno gasi, odobrio je puštanje na slobodu Dragana Zelenovića, nakon što je odslužio 10 godina zatvora.

“Iako su zločini za koje je osuđen veoma teški, činjenica da je odslužio preko dvije trećine kazne, da se delimično rehabilitirao, te da je sarađivao s uredom tužioca su faktori koji idu u prilog njegovom puštanju na slobodu. S ovom odlukom slažu se članovi Veća koje mu je sudilo, te ostale sudije Mehanizma”, navodi se u odluci predsjedinka Mehanizma Theodora Merona.

Zelenović, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), 2007. godine je priznao krivicu za učešće u silovanjima i mučenjima žena i devojaka u Buk Bijeloj, sportskoj sali “Partizan” i Karamanovoj kući u blizini Foče.

On je prebačen na izdržavanje kazne u Belgiju, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od avgusta 2005. godine.

U odluci o preijevremenom puštanju na slobodu, Meron navodi da su belgijske vlasti dostavile izveštaj o Zelenovićevom ponašanju u zatvoru u kojem stoji da je on “miran zatvorenik koji poštuje pravila, stražare i druge osobe”.

“Izveštaj navodi da je Zelenovićev odnos prema zločinu složen. On tvrdi da se kaje zbog zločina svojih podređenih i time preuzima delimično odgovornost, ali u odnosu na zločine koji njega lično impliciraju, Zelenović samo priznaje da je imao ‘razne seksualne odnose’, ali žali što se ne može setiti detalja”, stoji u Meronovoj odluci.

Izveštaj takođe navodi da se on nada povratku u Foču, gdje žive njegova žena i porodica.

Mehanizam za međunarodne tribunale je uspostavljen od strane Saveta bezbednosti UN kako bi sprovodio neke od ključnih funkcija međunarodnih krivičnih sudova za Jugoslaviju i Ruandu pošto se završi njihov mandat.

Pred Mehanizmom će se rešavati preostali slučajevi u kojima su uložene žalbe, kao i odluke o prijeevremenom puštanju na slobodu i ostalim zahtevima optuženih.

balkaninsight.com