Hag: Svjedok krivi Bošnjake za granatiranje Markala

Ratko Mladic HagKanadski obavještajni oficir izjavio je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da je u UNPROFOR-u “bilo rašireno vjerovanje da su Muslimani bili odgovorni” za prvu eksploziju na pijaci Markale u Sarajevu, u zimu 1994. godine.

“Vladalo je uvjerenje da muslimanske snage granatiraju sopstveni narod kako bi okrivili Srbe i izazvali međunarodnu intervenciju u svoju korist”, izjavio je svjedok Mladićeve Odbrane, čiji je identitet zaštićen pseudonimom GRM-037.

Prema optužnici, koja tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva, te snage su 5. februara 1994. na Markale ispalile minobacačku granatu koja je ubila 66, a ranila više od 140 građana.

Svjedok, koji je u komandi UNPROFOR-a u Zagrebu službovao od novembra 1994. godine, tvrdio je da mu je, u to vrijeme “jedan američki vojnik, obavještajac” pokazao sliku na kojoj se vidi kako “jedna osoba sa prozora zgrade baca minobacačku granatu” na Markale.

“Onaj ko je fotografisao bio je u istoj sobi kao i osoba koja je bacila granatu. Fotografija je dobijena od bosanske strane. Američki obavještajac je pokazao tu sliku meni i drugima, za vrijeme zvaničnog sastanka o granatiranju Markala. Bio sam udaljen tri do pet metara od tog vojnika”, opisao je GRM-037.

Odgovarajući na pitanja tužilaca, svjedok je prihvatio da nije mogao vidjeti šta je tačno na slici, koju je američki vojnik na brzinu pokazao i sklonio. Povjerovao je, kako je kazao, u riječi Amerikanca šta fotografija pokazuje.

Na pitanje predsjedavajućeg sudije Alphonsa Orieja, rekao je kako vjeruje da je bilo moguće tešku minobacačku granatu baciti na pijacu sa zgrade “od tri sprata”, udaljene “jedan metar” od mjesta udara.

Pošto mu je sudija predočio fotografije i crteže Markala, svjedok nije mogao da pokaže ni na jednu trospratnicu udaljenu “jedan metar” od kratera od granate.

Svjedok je, na sugestiju tužilaca, potvrdio da nije bio upoznat sa detaljima i zaključcima zvanične istrage o Markalama, kao i da nikada nije učestvovao u analizi kratera od granata.

Za drugu eksploziju na Markalama, u kojoj su 28. avgusta 1995. stradale 43 osobe, dok je ranjeno 75 građana, kanadski oficir rekao je da “nije moglo biti utvrđeno ko je ispalio granatu”, iako je projektil bio snimljen specijalnim radarima UNPROFOR-a.

Dok je boravio u BiH, GRM-037 se uvjerio da su pripadnici UNPROFOR-a i NATO-a radili na utvrđivanju “potencijalnih meta” u Republici Srpskoj za napade aviona NATO-a.

“Na terenu su bili i specijalci koji su navodili bombe iz NATO aviona na srpske ciljeve”, rekao je kanadski obavještajac.

Vojni posmatrači UN-a, po svjedoku, ponašali su se “kao James Bond”, jer su skupljali obavještajne podatke za svoje vlade. Uporedio ih je i sa “Rambom” zato što su bili naoružani, iako to nije bilo dozvoljeno.

Dok ga je ispitivao tužilac, priznao je da je to “pretjerivanje” i “degradirajuće” za njegove tadašnje kolege.

GRM-037 potvrdio je da je muslimanskoj strani bilo dostavljano oružje, uprkos međunarodnom embargu.

“Turski avion C-130, praćen američkim lovcima F-16, donosio je oružje na tuzlanski aerodrom, koji su kontrolisale UN… Imam i lična saznanja da su slični avioni slijetali u Zagreb, bar jednom nedjeljno. Jedan je i eksplodirao, zatresavši cio Zagreb.”

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 21. septembra. Njega optužnica tereti i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.