Skupština RS sa dnevnog reda povukla rezoluciju o genocidu

Skupstina RSNarodna skupština Republike Srpske odbila je predlog bošnjačkog poslanika da se na dnevni red stavi rezolucija kojom se masakr u Srebrenici osuđuje kao genocid.

Parlament Republike Srpske u utorak je odbacio predlog bošnjačkog poslanika Senada Bratića da na dnevni red stavi rezoluciju kojom se osuđuje masakr u Srebrenici iz 1995. godine, kada su snage bosanskih Srba ubile više od 7,000 muškaraca i dječaka.

Bratić je pozvao zakonodavce da pokažu svoj “demokratski duh” tako što će dozvoliti glasanje i izjavio da bi priznanje da je pre 20 godina u Srebrenici počinjen genocid bilo “preduslov za zajednički život u regionu”.

“Verujem da je krajnje vreme da razgovaramo o prošlosti na osnovu činjenica. Nadam se da ćete jednoga dana svi shvatiti da moramo da se izdignemo iznad sitnih poricanja, bez obzira na to ko su žrtve”, rekao je Bratić.

Dodao je da su sudovi u Bosni i Hercegovini, kao i Međunarodni sud pravde i Haški tribunal masakr u Srebrenici definisali kao genocid.

Pitanje da li se zločin u Srebrenici može okarakterisati kao genocid ove godine je naišlo na snažno protivljenje Srba u Republici Srpskoj i Srbiji, a u vezi sa obeležavanjem godišnjice masakra.

Rusija je uslišila molbu Srbije i blokirala rezoluciju UN koja je imala za cilj da 11. jul proglasi danom sećanja na Srebrenicu.

Skupština Republike Srpske je takođe trebalo da raspravlja o dve druge rezolucije o genocidu – ustaškog režima tokom Drugog svetskog rata i masovnim ubistavima Jermena u Osmanlijskom carstvu između 1915 i 1917. godine, ali su i one skinute sa dnevnog reda.

Lider opozicione stranke u Republici Srpskoj Dragan Čavić izjavio je da će rezolucija o “genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima”, biti stavljena na dnevni red na sledećoj sednici.

“Mi smo u sedmoj deceniji od oslobođenja najvećeg logora u Jasenovcu, u sedmoj deceniji od [tamošnjih] zločina, ali mi još uvek nemamo istinsko priznanje tog zločina – koji je u biti bio genocid”,rekao je Čavić.

Rezolucija kojom se osuđuju zločini Osmanlijskog carstva protiv Jermena – koju je predložio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik – takođe je povučena sa dnevnog reda.

Bošnjački zakonodavci su tražili da rezolucija bude povučena, ali ju je Dodik sam povukao, bez objašnjenja.

Dodik je predložio usvajanje rezolucije u aprilu, uz tvrdnju da bi na taj način Skupština Republike Srpske “poštovala ljudska prava i zabranila poricanje genocida”.

“Srbi iz Republike Srpske su slobodarski narod i narod koji je izgubio trećinu svoje populacije u Prvom svetskom ratu, kao i prirodne resurse, poštuje i podržava nastojanje Jermenskog naroda da ispravi istorijsku nepravdu i prizna zločine Osmanlijskog carstva nad Jermenima kao genocid”, izjavio je tada Dodik.

 

balkaninsight.com