Bivši policajci optuženi za zločine u Srebrenici

Kravica hangarSrpsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv osam bivših policajaca Republike Srpske zbog ubistva više od 100 Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Osam bivših pripadnika specijalne brigade policije Republike Srpske u četvrtak je optuženo za ratni zločin nad civilima počinjen 14. jula 1995. godine u hangaru u selu Kravice kod Srebrenice.

Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Petrović i Vidosav Vasić optuženi su za organizovanje i učešće u ubistvu više od 100 civila u tom hangaru.

Osmorica optuženih uhapšeni su u Srbiji u martu ove godine i od tada se nalaze u pritvoru.

Do sada je identifikovano više od 1,300 civila, koji su ubijeni u Kravici u julu 1995. godine, a reč je o Bošnjacima koji su zarobljeni nakon pada Srebrenice u ruke bosanskih Srba. Njihova tela su pronađena u nekoliko masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo BiH je ranije podiglo optužnicu za genocid protiv Milidragovića i Golijanina, ali vlasti u BiH nisu mogle da ih uhapse, jer žive u Srbiji od završetka rata u BiH 1995. godine.

Pošto su Srbija i Bosna i Hercegovina 2013. godine potpisale protokol o sardnji na predmetima ratnih zločina, u Beograd su poslati dokazi Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH u četvrtak je izdalo saopštenje u kome su pohvalili rad srpskih kolega, navodeći da je optužnica rezultat zajednočkog rada na procesuiranju ratnih zločina.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Milidragović, bivši komandir voda Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske, i Golijanin, bivši zamenik komandira voda u Centru, počinili su genocid na području Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

Međutim, srpsko tužilaštvo je saopštilo da nije moglo da dokaže optužbe za genocid koje je iznelo Tužilaštvo BiH, pa se optuženi terete za ratni zločin.

Više od 7,000 bošnjačkih muškaraca i dečaka ubijeno je pošto su snage bosanskih Srba zauzele Srebrenicu, zaštićenu zonu UN, a taj zločin je presudama međunarodnih sudova okarakterisan kao genocid.

Inače, ovo je prvi put da se u Srbiji sudi za slučaj u vezi sa masakrom u Srebrenici.

balkaninsight.com