Granata koja je pala na igralište ubila je 74 osobe, Srebreničani i danas sanjaju te užasne prizore

sreberenicaU Srebrenici je danas obilježena 21. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima koji su, od četiri granate ispaljene sa položaja sprske vojske, stradali na današnji dan 1993. godine na igralištima ispred osnovne i srednje škole u Srebrenici.

Tog dana na licu mjesta je ubijeno 74 civila, dok je više od stotinu lakše i teže povrijeđeno. Ukupan broj žrtava ovog zločina se povećao na 105, jer je nekolicina umrla na putu do bolnice i u bolnici.

Obilježavanje 21. godišnjice počelo je danas u Memorijalnom centru u Potočarima odavanjem počasti svim žrtvama genocida u Srebrenici, nakon čega je održan zvaničan program obilježavanja 21. godišnjice.

Položeno je cvijeće na igralištu ispred osnovne škole i Srednjoškolskog centra Srebrenica i proučena Fatiha za žrtve zločina.

“Danas se obilježava 21 godina od zločina ispred osnovne i srednje škole na igralištu u Srebrenici. Za ovaj zločin niko nije kažnjen i tužilaštvo bi trebalo da se pobrine za one koji su taj zločin počinili, jer porodicima treba pravda kako bi žrtve koliko toliko našle smiraj duše”, izjavila je za Agenciju Fena predsjednica Udruženja “Srebreničke majke“ Hatidža Mehmedović.

Član Organizacionog odbora za obilježavanje 12. aprila Amir Kulaglić kazao je da je ovaj zločin jedan u nizu koji se desio kao uvertira za ono što će se desiti u julu 1995. godine.

“Poslije zločina došao sam na mjesto i vidio strašne slike i dijelove tijela koja su se nalazila svuda po igralištu. Tog dana je bilo veoma teško i trebalo je zbrinuti veliki broj ranjenih i poginulih, a nije bilo dovoljno sanitetskih materijala ni dovoljno bolničkog osoblja, ni hrane niti kapaciteta za smještaj u Doma zdravlja u Srebrenici. Poslije toga imam noćne more i užase koje sam tog dana vidio još uvijek me progone i ne mogu ih se osloboditi”, prisjetio se Kulaglić u izjavi za Agenciju Fena.

Brojni učesnici obilježavanja stavili su i po jednu ružu na ogradu igrališta u znak sjećanja na nevine žrtve.

Sa mjesta zločina, Srebreničani su i danas pozvali tužilaštvo da istraže ovaj zločin i da se utvrde nalogodavci i izvršioci kako bi pravda bila zadovoljna.

Nakon podne namaza, planirano je da bude proučen Tevhid za nevino ubijene žrtve te posjeta mjestu stradanja prvih žrtava u agresiji na Srebrenicu.

Osim srebreničkih udruženja te općinskog načelnika Ćamila Durakovića i potpredsjednika Skupštine općine Srebrenica Hamdije Fejzića, obilježavanju 21. godišnjice prisustvovali su između ostalih predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić i
predsjednik OO SDP-a Srebrenice Hakija Meholjić.