Lord Owen: Tuđman je bio rasista, želio je proširiti Hrvatsku na BiH

slika (1)Nakon što je 1993. godine propao tzv. Vance-Owenov mirovni plan za BiH, lord David Owen otišao je tadašnjem predsjedniku Aliji Izetbegoviću i rekao mu da ne preostaje ništa drugo nego podijeliti državu na tri dijela. ‘To je tada bilo najbolje rješenje i ja danas mislim da je to najbolje rješenje’, rekao je lord Owen u ekskluzivnom razgovoru za Globus. 

Odgovarajući za Globus na pitanje je li Hrvatska 90-ih bila ‘zapadnija’ od ostalih, te je li se znalo da će ona ranije u EU, odgovara: ‘Ne, ne i ne. Naša je namjera bila da učinimo tako da Srbija i Hrvatska uđu zajedno. Ne Crna Gora, jer je ona tada bila tako korumpirana.’

Za Tuđmana, kojeg je ocijenio pobjednikom, rekao je da je želio proširiti Hrvatsku na BiH, ali je prvenstveno bio pragmatičar te je odustao od tog plana. Napomenuo je da je Tuđmanov način razgovora bio rasistički i da je imao ‘rasističke ispade’.

‘Nije se pravio u tom smislu fin. Bilo je jasno što misli… Nije bio diplomat, ali sve to je činio uvijek uvjeren da je ono što govori i radi najbolje za njegovu zemlju’, ocijenio je lord Owen.