28.01.1993. – Počela operacija Peruća

perucicaOperacija Peruća izvedena je od 28. januara 1993. godine i izvedena je kao neplanirana. Tijekom operacije Maslenica, pobunjeni Srbi su kao odmazdu za oslobađanje Maslenice minirali branu Peruća.

Zahvaljujući britanskom UNPROFOR-cu Marku Nicholasu Grayu, koji je tijekom augusta 1992.
godine samoinicijativno u dva navrata pustio vodu kroz pomoćne kanale čime je razina vode u jezeru pala za 4 metra, brana nije popustila, a hrvatske su snage odmah nakon detonacije krenule u oslobađanje brane. Nakon oslobođenja brane, brana je zatrpavana i osiguravana kako ne bi došlo do proboja koji bi ispustio vodeni val od 460 milijuna prostornih metara vode koji bi potopio sva naselja koja se nalaze nizvodno uz rijeku Cetinu. U operaciji je oslobođena brana Peruća i okolna naselja oko nje u površini od 140 četvornih kilometara.

Tijekom izvođenja operacije hrvatska vojska imala je dva puta više ljudstva od neprijatelja, ali su srpske snage imale više topničkog i teškog naoružanja.

Hrvatska vojska je izgubila jednog svog pripadnika, Antu Buljana, dok su dvojica ranjena, a jedan zarobljen i odveden u Kninski zatvor. Zarobljena su dva srpska vojska i nešto opreme, a tačan broj ozljeđenih i stradalih vojnika sa srpske strane nije poznat.