23.11.1996. – Klanjana dženaza za 224 ubijene osobe kod Ključa Klanjana dženaza za 224 ubijene osobe kod Ključa

dzenaza_biljani23. novembra 1996. godine klanjana je dženaza 224 šehida, ubijenim od strane srpskog agresora, u Biljanima kod Ključa. Dženaza je klanjana kod osnovne škole u Biljanima, kod koje su većina od njih ubijeni. Na dženazi je bilo prisutno preko deset hiljada Bošnjaka, te se smatra da je to najmasovnija dženazaBošnjaka koje su ubili srpski agresori.

Općina Ključ, Odbor islamske zajednice Ključ, džemat Biljani, kao i drugi, učinili su sve da se žrtve četničkog masakra dostojno sahrane, a da njihovi najmiliji ovaj bolan trenutak lakše podnesu. Jedan od prisutnih je prilikom dženaze rekao: “U Biljanima su četnici toga dana (10. jula 1992. godine) ubili sve što se moglo ubiti. Uništili su kompletnu mušku populaciju koju su zatekli. Ubili su 258 Bošnjaka.”

Amir Avdić, tadašnji načelnik opštine istakao je tom prilikom: “Ovo su uradili zločinci. Predvodili su ih zdravstveni i prosvjetni radnici. To su oni dojučerašnji koji su s nama živjeli. To su oni koji su imali vlast u Općini Ključ.” Posljednji govornik pred klanjanje dženaze bio je tadašnji potpredsjednik Federacije BiH dr. Ejup Ganić, koji je rekao: “Danas ćemo u mezare mehko spustiti naše ubijene Bošnjake. To su očevi, majke, sestre i djeca. Ubili su i djecu. Počinili su zločin protiv Bošnjaka. Mi ćemo tražiti pravdu, tražićemo kažnjavanje ratnih zločinaca i nikad u tome nećemo prestati.”