19.09.1991. – Počela okupacija Mostara od strane JNA i rezervista

Okupacija Mostara JNAPrije 24 godine, 19. septembra 1991. godine u Mostar su došli navjestitelji rata, srpski i crnogorski rezervisti

Zbog navodnog osiguranja zračne luke, u Mostar i Hercegovinu dolazi nekoliko hiljada rezervista sastavljenih od titogradskog i užičkog korpusa JNA. Nedugo nakon dolaska, JNA zauzima položaje na brdima oko Mostara i zračne luke, pripremajući opsadu koja će početi s proljećem.

Od tada pa do početka ratnih događanja u Mostaru, skoro svakodnevno je dolazilo do incidenata u koje su bili uključeni rezervni vojnici JNA. Sporadična pucnjava s okolnih brda prema katedrali, pucnjava na vozila u okolici Mostara, ali i međusobni obračuni rezervista su unijeli osjećaj nesigurnosti među stanovnike Mostara.

Jedinice JNA smještene u Mostaru su trebale, zajedno s kninskim korpusom, zauzeti Split i srednju Dalmaciju. Kako to nisu uspjeli učiniti, užički i podgorički korpus ostaju na ovom području.

Dolazak rezervista u Mostar (19. septembar 1991.) iako je bio nenajavljen, mostarski krizni stožer bio je pripravan, a u suradnji s hrvatskim kadrovima u MUP-u Brankom Kvesićem i Brunom Stojićem, zaustavljen je prvi nalet rezervista da uđu u grad. Zaustavljeni su u Gnojnicama i Zračnoj luci, gdje je tadašnji MUP postavio svoje policijske punktove.

Prva postrojba izlazi na plato Bile i 20. septembra 1991. godine sprječava desant čime Hrvati Mostara praktično ulaze u rat sa srbocrnogorskim agresorom.

Za predsjednika Kriznog stožera izabran je Jadran Topić. Dan kasnije odlukom predsjednika Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, Mate Bobana, formira se Hrvatsko vijeće obrane (HVO), koje preuzima obranu grada, nakon prvog oružanog sukoba, a za zapovjednika obrane općine Mostar odlukom Mate Bobana imenuje se Petar Zelenika.

 

Izvor: hercegovina.info