Je li zbog ovog ubijen Blaž Kraljević, zapovjednik HOS-a u BiH?

POMOZITE HRVATSKOJ DA OBJASNI OVAJ PROGLAS: Je li zbog ovog ubijen Blaž Kraljević, zapovjednik HOS-a u BiH?

Dragi naši čitatelji, pomozite Republici Hrvatskoj da ovaj proglas HOS-a iz svibnja 1992. godine uklopi u svoj službeni narativ o ratu u Bosni i Hercegovini.

Nađimo zajedno načina da objasnimo zbog čega Blaž Kraljević, zapovjednik HOS-a za Hercegovinu onog vremena, građanima i građankama Bosne i Hercegovine poručuje da “ne uzimaju u obzir izjave Radovana Karadžića i Mate Bobana”.

Pouzdano znamo da je proglas sastavljen u duhu drevnog vjerovanja hrvatskoga naroda da su Muslimani njegovo cvijeće, u namjeri da osujeti rat između bosanskohercegovačkih Hrvata i Bošnjaka, odnosno da ove narode fokusira na obranu od Srba, a kasnije i na protjerivanje Srba preko Drine, što je bio sastavni dio politike Hrvatske stranke prava i njezine paravojne formacije HOS.

Proglas HOS-a u Bosni i Hercegovini (IZVOR: slobodanpraljak.com)

Zahtjevnom hrvatskom čitateljstvu, naročito hrvatskom dijelu čitateljstva koje je obnašalo odgovorne dužnosti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, tekst proglasa nije se svidio do te mjere da je autoru upućena vruća prosvjedna nota u vidu efikasne porcije olova, koju potpisnik proglasa nije preživio.

Drugim riječima, ubili su ga kao zeca.

Wikipedijska verzija ubojstva Blaža Kraljevića kaže da se “nakon sastanka s časnikom Teritorijalne obrane BiH, kojega je organizirao Vinko Martinović Štela, zapovjednik HOS-a Kraljević uputio prema Čitluku, gdje je pod nerazjašnjenim okolnostima došlo do paljbe između HVO-a i HOS-a, u kojoj su stradali i Kraljević i njegova pratnja”. Kraljević je ubijen točno tri mjeseca nakon objave proglasa koji poziva Hrvate na neposlušnost Herceg-Bosni i suradnju s Teritorijalnom obranom, pretečom Armije BiH.

Blaž Kraljević (FOTO: wikipedia)

Pratnju je činilo osam HOS-ovih vojnika. Ubijen je i jedan vojnik HVO-a, koji je sa suborcima čekao Kraljevića u zasj…, koji je slučajno bio na putu kojim je prolazi Kraljević s pratnjom te tom prilikom slučajno s prijateljima osuo vatru u smjeru potpisnika gornjeg oglasa i njegovih vojnika.

I.K.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: slobodanpraljak.com