“Tajnim dogovorom 1995. zaustavljeni napadi na srpske položaje oko Srebrenice”

UN SrebrenicaHolandski mediji pišu da su u ljeto 1995. godine Velika Britanija, Francuska i Sjedinjene Američke Države (SAD) tajno donijele odluku da više ne izvode zračne napade na srpske mete, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako piše holandski NLTimes, da se to nije desilo, možda su pad Srebrenice i genocid koji je uslijedio mogli biti spriječeni.

Holandski ministar za odbranu u tom periodu Joris Voorhoeve u intervju za NOS je govorio o dokumentarnom filmu koji je sinoć emitiran na kanalu NPO 2 i u kojem se navodi da su zapadne zemlje donijele odluku da obustave zračne napade na srpske mete krajem maja 1995. godine, samo mjesec i pol prije pada Srebrenice.
Voorhoeve, koji je obavljao ministarsku poziciju od 1994. do 1998. godine, je izjavio da je saznao za tajnu odluku prije nekoliko mjeseci prilikom analiziranja dokumenata koje je prije dvije godine objavio bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Prema njegovom mišljenju, Holandija nikada nije bila obaviještena o toj odluci dok je holandska vlada vjerovala obećanju Ujedinjenih nacija (UN) da će zračni napadi biti omogućeni u roku od dva sata ako bude potrebno.

“Da smo znali za tu odluku, 28. maja bismo odmah poduzeli akciju i podsjetili ih na obećanje koje su ranije dali. Nemarno je bilo to što nisu informirali Holandiju. Tako ne funkcioniraju stvari unutar saveza”, rekao je nekadašnji holandski ministar.

Holandski portal piše da su osobe odgovorne za pomenutu odluku o zračnim napadima britanski premijer John Major, francuski predsjednik Jacques Chirac i američki predsjednik Bill Clinton. Kako tvrdi Voorhoeve, Velika Britanija i Francuska su posebno insistirale na obustavljaju zračnih napada jer su snage Ratka Mladića krajem maja kao taoce držali preko 300 britanskih i francuskih vojnika.
Voorhoeve je istaknuo kako bi zračna podrška uveliko promijenila stanje na terenu u Srebrenici.

“Mislim da bi onda (Ratko, op.pr.) Mladić mogao biti spriječen. On bi bio zaustavljen, u škripcu, ali ne i pregažen. Onda bi nastao veliki humanitarni problem, tamo je bilo 40 hiljada ljudi. Ali UN bi imao vremena da evakuira stanovnike na adekvatan način u centralnu Bosnu. Ali, Mladić je uspio ući, dozvoljavajući da se desi masakr”, rekao je nekadašnji holandski ministar.