Razgovor Chiraca i Clintona 13. jula 1995.: “Vode žene na silovanje, muškarce ubijaju, ne želim biti saučesnik”

clinton chircacDokumenti CIA-e sa kojih je skinuta osnaka tajnosti i koji su objavljeni u online biblioteci bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, pokazuju kako su svjetski lideri reagirali i međusobno razgovarali nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine.

Dio tih dokumenata već je objavljivan u bh. medijima, a evo kratkog podsjetnika na ono što se u njima nalazi.

Nakon pada Srebrenice američki predsjednik je razgovarao sa više državnika, među kojima je bivši predsjednik Francuske Jacques Chirac, kao i bivši njemački kancelar Helmut Kohl. Chirac je, kako je vidljivo iz dokumenata, predlagao da se Srebrenica vojnom silom zapadnih saveznika oslobodi od srpskih trupa.

U telefonskom razgovoru sa Clintonom 13. jula, Chirac je ocijenio kako su “pad Srebrenice i vjerovatno sutrašnji pad Žepe te prijetnja Goraždu, ogroman neuspjeh UN-a, NATO-a i svih demokratija”.

– Vidiš šta gledamo na TV-u, kako Srbi odvajaju žene od muškaraca, žene vode na silovanje, a muškarce dovoljno stare za nošenje oružja ubijaju. Ne možemo više ovo posmatrati i stajati mirno – rekao je Chirac u tom razgovoru.

Dodao je kako je Francuska spremna na vojnu intervenciju da se ponovo uspostavi kontrola nad Srebrenicom te da još uvijek ne zna kakav je stav Britanaca u tom pogledu, ali da smatra kako su zainteresirani jer su njihovi vojnici u Goraždu, što je blizu Srebrenice.

– Pitam se hoće li se oni poput Holanđana u Srebrenici spakovati i otići kući. Ja ne želim da Francuska bude saoučesnik ovoga – rekao je.

Tada je saopćio Clintonu da nije opcija to da se ništa ne uradi i rekao da će se Francuska povući iz UNPROFOR-a u tom slučaju.

U istom razgovoru od 13. jula Clinton je kazao kako je nakon svega za njega bitnije Goražde.

– Bitnije je od Srebrenice i Žepe, zbog veličine i psihološkog efekta. Bosanska vlada tu ima 9.000 vojnika, čini se da su voljni da se suprotstave napadu – rekao je Clinton dodajući da britanija ima 300 vojnika u Goraždu za koje se čine da su spremniji ostati i boriti se, nego otići.

– Znamo da, ako se nešto desi u Goraždu, bosanski Srbi smatrat će da imaju odriješene ruke za napad na Sarajevo – zaključio je Clinton.

Clinton je također smatrao da korištenje zračnih snaga u srebrenici nisu dobra opcija.

Nekoliko dana prije toga, tačnije 9. jula Izetbegović je, između ostalih, pisao Clintonu tražeći da međunarodna zajednica ispoštuje rezolucije UN-a i zaštiti Srebrenicu.

Inače, kada je u pitanju Goražde, u jednom od CIA-inih dokumenata, sa kojih je također skinuta oznaka tajnosti, može se pročitati razgovor između ministra odbrane SAD-a Williama Perryja i Richarda Holbrookea, izaslanika američkog predsjednika. Perry je 23. augusta predlagao da se Goražde prepusti srpskim snagama, jer ga je teško braniti, a i preskupo je. Holbrook nije bio takvog stava, navodeći da se pitanje Goražda mora rješavati uz saglasnost vlasti u Sarajevu.

Dokumente možete pročitati OVDJE.