Ban Kimun: UN dijeli odgovornost za genocid u Srebrenici

Ban KimunNa komemorativnom skupu u generalnoj skupštini UN povodom masakra nad Bošnjacima iz 1995. godine, generalni sekretar UN Ban Kimun rekao je da UN dijeli odgovornost, jer nije sprečio genocid.

Ban Kimun je u sredu u Generalnoj skupštini UN u Njujorku odao poštu žrtvama zločina u Srebrenici koji je nazvao genocidom i priznao da UN nije uspeo u svojoj misiji da ih zaštiti od ubistva u julu 1995. godine.

On je rekao da će “okrutno ubistvo muslimanskih muškaraca i dečaka u Srebrenici zauvek ostati senka na kolektivnoj savesti međunarodne zajednice”.

“Sekretarijat UN, Savet bezbednosti i države članice dele odgovornost” za masakr nad više od 7,000 Bošnjaka počinjen pošto su snage bosanskih Srba zauzele ono što je trebalo da bude zaštićena zona UN, rekao je on.

Generalni sekretar UN prisetio se i kako je njegova poseta Srebrenici 2012. godine emotivno uticala na njega: “Uvek ću pamtiti suze i bol majki i onih čiji su voljeni ubijeni, zbog toga ko su bili”, rekao je on.

Komemorativni skup u Generalnoj skupštini UN održan je u sred rasprave u vezi sa britanskim predlogom rezolucije pred Savetom bezbednosti UN, kojom se osuđuju masakr i bilo kakvo negiranje činjenice da je to bio genocid.

Srbija, koja tvrdi da zločini u Srebrenici ne predstavljaju genocid, protivi se rezoluciji, kao i njen tradicionalni saveznik Rusija, koja je ocenila da je tekst antistrpski i da će podstaći etničke podele u Bosni i Hercegovini.

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u ponedeljak je uputio pismo Savetu bezbednosti UN u kome je naveo da je rezolucija “nepotrebna i štetna”.

“Neće doprineti da se proces saradnje i pomirenja ohrabri, ojača, olakša i ubrza”, naveo je Dačić u pismu.

Rusija je predložila alternativnu rezoluciju Savetu bezbednosti, u kojoj se ne spominje reč genocid, već se generalno osuđuju zločini počinjeni za vreme rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer rekla je, međutim, na komemorativnom skupu u UN da “oni koji negiraju genocid u Srebrenici” ignorišu istinu.

“Oni pokušavaju da iskrive istorijske činjenice koje su opštirno dokumentovane u protekle 23 godine”, rekla je Pauer, koja je kao novinar devedesetih pisala o ratu o BiH i dobila Pulicerovu nagradu za knjigu koju je napisala o genocidu.

Britanski ambasador u UN Metju Rajkroft rekao je, istovremeno, da cilj rezolucije nije da pogorša podele niti “da upire prstom u krivca”, već da oda poštu žrtvama.

O britanskom i ruskom nacrtu rezolucije pred Savetom bezbednosti trebalo bi da se raspravlja 7. jula.

balkaninsight.com