Zločini u Bradini: Ubijali civile, batinali do smrti, sjekli uši…

ZLOČIN U SELU BRADINA: Ubijali civile, batinali do smrti, sjekli uši…

 

Piše: A.Avdić

“Ševko je rek’o – šta se ovdje kriješ! Izlazi napolje! I čovjek je izašao i pošao deset metara od kuće. Ševko je rekao ubijte ovo četničko govno i okrenuo se na desnu stranu, gdje sam ja stajao. I ja sam opalio iz puške i čovjek je pao na zemlju”, zapisao je u maju 1995. godine u svom dnevniku Miralem Macić, ratni pripadnik Stanice javne bezbjednosti Konjic.

Dnevnik  Miralema Macića

Ševko iz Macićevog dnevnika je, zapravo, Šefik Nikšić, ratni zamjenik načelnika Službe javne bezbjednosti Konjic i poratni biznismen u tom gradu. Sa još dvanaest osoba uhapšen je u jutrošnjoj akciji SIPA-e. Tužilaštvo BiH sumnjiči ga da je naredio ubistva civila srpske nacionalnosti u selu Bradina. Jedno od tih ubistava izvršio je Miralem Macić koji je umro nekoliko dana nakon nagodbe sa Tužilaštvom BiH.

No, u njegovom dnevniku ostalo je zapisano da mu je Šefik Nikšić naredio da likvidira Srđana Koprivicu, kojeg su prethodno, ranjenog izveli iz njegove kuće u Bradini. Koprivica je likvidiran na magistralnom putu Konjic- Sarajevo. Zbog ovog ubistva Miralem Macić je uhapšen u junu 2011. godine, a tokom postupka je odlučio da svjedoči protiv svojih naredbodavaca. Međutim, nekoliko dana kasnije, Macić je preminuo.

Tek pet godina kasnije, Tužilaštvo BiH hapsi Šefika Nikšića, Adnana Alikadića zvanog Bato, Midhata Pirkića zvanog Mitko, Safaudina Ćosića, Muhameda Cakića, Ismeta Hebibovića, Redžu Balića, Hameda Lukomiraka zvanog Pjevac, Almira Padalovića, Seada Jusufbegovića, Senadina Ćibu, te Agana i Esada Ramića. Šefik Nikšić je uhapšen po komandnoj odgovornosti, dok su ostali uhapšeni, uglavnom, kao izvršioci zločina.

Tako je, prema sumnjama Tužilaštva BiH, Midhat Pirkić Mitke ubio Ratomira Draganića. Pedesetogodišnji civil srpske nacionalnosti ubijen je pred kćerkom Željkom i trogodišnjom unukom Milicom na lokalitetu Bratosovo kod Bradine. Mitko  Pirkić bio je pripadnik diverzantske jedinice “Akrepi”. Brojni svjedoci u predmetima protiv Ibrahima Macića pominjali su ga kao komandanta jedinice od pedesetak ljudi, koji je počinio veoma okrutne zločine nad srpskim zarobljenicima i civilima. Za ubistvo Ratomira Draganića postoje i konkretni dokazi.

Uhapšeni Almir Padalović bio je čuvar u logoru Čelebići. Tužilaštvo ga sumnjiči da je lično ubio Željka Klimentu zvanog Keljo.

“Neko dođe, rano ujutro, u pet časova i pozva ga imenom da izađe. Čuo sam pucanj i vidio kako Željko pada. Pričali su da ga je ubio neki Padalović iz Jablanice. Nisam mu vidio lice. Vidio sam i kad je Spaso Samouković ubijen, kad su batinama ubili Pera Mrkajića”, svjedočio je bivši logoraš iz Čelebića  Mladen Vukalo.

Podrška premijera Nikšića

Hamed Lukomirak zvani Pjevac bivši je pripadnik diverzantske jedinice Akrepi. Svjedoci Tužilaštva BiH su potvrdili da je upravo Lukomirak odsjekao uho izvjesnom zarobljeniku Đođiću. I on je jutros uhapšen zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad konjičkim Srbima.

Kada je 2012. godine intenzivirana istraga Tužilaštva BiH, Lukomirak je od Vlade Federacije BiH dobio donaciju u iznosu od 2.000 KM. Odluku je potpisao bivši premijer Nermin Nikšić, čiji je stric Šefik Nikšić uhapšen zajedno sa Lukomirakom, s kojim se lider SDP-a  BiH u posljednje vrijeme intenzivno družio.

Uhapšeni Redžo Balić također je bio pripadnik jedinice Akrepi. Njega je još u aprilu ove godine Kantonalni sud u Mostaru osudio na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad konjičkim Srbima. Osuđen je zbog ubistva Vojislava Kuljanina u selu Glavatičevo. No, tom presudom nisu bili obuhvaćeni zločini iz maja 1992. godine, zbog kojih je danas i uhapšen.

PREMINULA TRI DIREKTNA SVJEDOKA

Tri direktna svjedoka u predmetu Bradina misteriozno su preminula, nakon što je Tužilaštvo BiH započelo istragu. Prvo je u septembru 2011. godine  umro pripadnik konjičke policije Enes Tucaković. Bio je svjedok u predmetu Miralem Macić. Nakon toga, Miralem Macić se se nagađa sa Tužilaštvom BiH, ali 25. januara 2012. godine umire. Samo nekoliko sati kasnije, mrtav je pronađen i Jasmin Guska, ratni načelnik SJB Konjic, inače nadređeni danas uhapšenom Šefiku Nikšiću.

(zurnal.info)