Kakanj i Ilijaš: Hapšenja zbog zločina nad Srbima u Čemernom

Na području Kaknja i Ilijaša jutros je uhapšeno šest bivših pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) i Armije Republike BiH, osumnjičenih za ratni zločin nad srpskim civilima u Čemernom kod Ilijaša, što je drugo veće hapšenje za zločine nad Srbima provedeno u BiH.

Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Teufika Turudića (57) i Senada Sikiru (58) iz Kaknja, Mirsada (53) i Nusreta Bešliju (55), te Hamdiju Spahića (57) iz Ilijaša i Mirzeta Bešliju (49) iz Sarajeva, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su pod istragom da su u svojstvu komandanta i pripadnika struktura TO i Armije BiH iz Kaknja, Ilijaša i Breze 10. juna 1992. godine, učestvovali u napadu na selo Čemerno, opština Ilijaš, nastanjeno stanovništvom srpske nacionalnosti.

U tom napadu počinjen je ratni zločin u kojem je ubijeno oko 30 lica srpske nacionalnosti oba pola, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, najstarija više od 80 godina. Ubijeno je i oko 10 žena.

Zločin u Čemernom predstavlja jedan od najtežih zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Ilijaša i okoline, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Početkom decembra, takođe po nalogu Tužilaštva BiH, trinaest bivših pripadnika Armije Republike BiH, TO i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Konjicu uhapšeni su zbog zločina nad desetinama žrtava srpske nacionalnosti u Bradini, Konjicu i drugim mjestima.

Nakon tog hapšenja, potpredsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Marko Draganić, koji je bio zatočenik logora Čelebići kod Konjica, za RSE je izjavio kako to “daje nadu stradalnicima da je pravda, iako spora dostižna”.

“Mi logoraši koji smo pretrpjeli to vrijeme koje ne bi poželjeli da se ikada ikome ponovi, očekujemo da oni zaista budu primjereno kažnjeni i zahtijevamo od Tužilaštva da veoma ozbiljno pristupi dokazivanju optužnica. Vjerujemo da ima dovoljno svjedoka i da će sud postupiti u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima”, naveo je Draganić.

Desetorici uhapšenih u ovoj akciji određen je pritvor.

RSE