Sud BiH: Deset godina za ubistvo dječaka iz Srebrenice

sud bihSud BiH osudio je Srećka Boškovića na deset godina zatvora zbog ubistva 15-godišnjeg dječaka 15. jula 1995. na brani na području Zvornika, nakon pada Srebrenice.

Sudsko vijeće u petak je Boškovića proglasilo krivim da je na brani Petkovci dječaku pucao u glavu 15. jula 1995. godine, kada su snage bosanskih Srba pogubile oko 1,000 Bošnjaka iz Srebrenice.

“Optuženi je dječaku rekao: ‘Slobodan si, možeš ići’, a kada je krenuo prema šumi, on mu je pucao u glavu”, zaključilo je Vijeće.

Obrazlažući presudu, predsjedavajući Vijeća Zoran Božić je kazao da činjenica da Boković nije bio vojnik, ne znači da nije mogao počiniti ratni zločin.

Prema ocjeni Vijeća, Bošković je iskoristio nemoć i nezaštićenost dječaka, počinivši ovo djelo iz obijesti.

Također, kako je dodao, činjenica da dječak nije identifikovan, ne znači da nije postojao.

Dva svjedoka Optužbe, kako je objasnio, potvrdili su da su vidjeli dječaka.

“Presuda je utemeljena za iskazu svjedoka SB-1 i iskazu Milorada Kucalovića iz istrage, koji su istiniti i uvjerljivi”, kazao je Božić.

“Kucalović je u istrazi rekao da je crni mladić pucao dječaku s leđa u glavu. SB-1 je kazao da je čuo jedan ili dva pucnja, te da je sa udaljenosti od tri do pet metara vidio da ide optuženi sa puškom koja je bila uspravno u ruci”, kazao je Božić.

Kucalović je na suđenju promijenio iskaz i rekao da u to vrijeme nije bio na brani, a njegovo obrazloženje nije bilo logično za Vijeće.

Vijeće je kao otežavajuće okolnosti u obzir uzelo bezobzirnost optuženog i to što je iskoristio nemoć i nezaštićenost lica koje je bilo civil.

“Kao olakšavajuće, cijenjeno je što je optuženi otac dvoje djece, ranije nije osuđivan i što je u vrijeme počinjenja djela imao 20 godina”, kazao je Božić.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom vijeću Suda BiH.

balkaninsight.com