Oliver Krsmanović osuđen na 18 godina zatvora

oliver krsmanovicOliver Krsmanović, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske, osuđen je na 18 godina zatvora, zbog zločina protiv čovječnosti, uključujući ubistva i prisline nestanke Bošnjaka 1992. godine u Višegradu.

Sud BiH u ponedeljak je Krsmanovića proglasio krivim za zločin protiv čovječnosti po osam tačaka optužnice zbog učešća u ubistvima, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad bošnjačkim stanovništvom tokom rata u Višegradu.

Sudsko vijeće je zaključilo da je Krsmanović 22. oktobra 1992. učestvovao u otmici iz autobusa i ubistvu 16 civila iz Sjeverina u Srbiji, kao i da je u junu iste godine pomogao u ubistvu osam bošnjačkih muškaraca koji su odvedeni iz fabrike “Varda” u Višegradu.

Prema presudi, Krsmanović je kao pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske većinu ovih zločina počinio s Milanom Lukićem, liderom paravojne jedinice zvane Beli orlovi, koga je Haški tribunal osudio na doživotni zatvor zbog zločina u Višegradu.

Vijeće je Krsmanovića osudilo i za učešće u prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva, zbog mučenja jednog civila u Višegradu, kao i zbog učešća u premlaćivanju drugog civila u logoru “Rasadnik” u Rogatici u septembru 1995. godine.

Oslobođen je četiri tačke optužnice za silovanje, ubistva i mučenja.

Prema prvostepenoj presudi, Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo učešće Krsmanovića u paljenju oko 80 civila na Bikavcu u junu 1992. godine.

“Učešće i uloga optuženog [u ubistvima na Bikavcu] nisu do kraja razjašnjeni”, kazao je Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća, obrazlažući presudu.

Vijeće je Krsmanovića oslobodilo optužbi za silovanje i seksualno zlostavljanje u “Vilinoj vlasi” u Višegradu, jer žrtve nisu bile sigurne da li je optuženi bio među licima koja su ih napala.

“Smatramo da je kazna srazmjerna težini djela i ulozi optuženog… Vijeće nije našlo olakšavajućih okolnosti. Činjenica da je porodičan čovjek zanemariva je u odnosu na zločine. On ni u jednom trenutku nije izrazio protivljenje, već je nastavljao učešće u zločinima”, obrazložio je Samardžić.

Na presudu je dozvoljena žalba. Krsmanoviću je određen kućni pritvor, a u kaznu će mu se uračunati dvije i po godine koje je proveo u pritvoru do decembra 2013., kada je pušten da se brani sa slobode uz mjere zabrane.

Sredinom septembra trebalo bi mu početi suđenje u odvojenom predmetu, u kojem je sa još devet osoba optužen za otmicu 20 putnika na železničkoj stanici u Štrpcima u BiH 1993. godine i njihovo ubistvo.

balkaninsight.com