Izložba “Welcome to Sarajevo 1992-1995” u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

sarajevo wIzložba “Welcome to Sarajevo 1992 – 1995” (Sarajevski ratni teatri pod opsadom) autorice Amine Abdičević, otvorena je danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Izložba će biti otvorena do 18. septembra, a realizirana je u saradnji sa Spomeničkim kompleksom Tunel “D-B”.

Autorica izložbe Amina Abdičević kazala je Feni da će posjetioci imati priliku da vide scenske fotografije, novinske članke, dokumente, kritike i trodimenzionalne predmete, te da će se ovom prilikom podsjetiti na umjetničko djelovanje sarajevskih teatara u periodu opsade.

Kako je istakla, nemirenje sa ratnom svakodnevnicom i duhovni otpor građana tokom rata naišao je na podršku umjetnika i intelektualaca širom svijeta, koji su tih ratnih godina Sarajevo proglasili svjetskom kulturnom metropolom.

“Zabilježeno je gostovanje brojnih svjetskih umjetnika kao što je Susan Sontag koja je režirala Beketovog “Godoa”, te dirigenta Zubina Mehte. Kada vas u vrijeme mira posjeti tako slavan dirigent, to je planetarni praznik umjetnosti, a u ratu je to nešto veličanstveno”, – kazala je Abdičević.

Podsjetila je da je prva predstava, koja je teatarsko reagiranje na ratnu svakodnevnicu, bila drama “Sklonište” Safeta Plakala, te da je premijerno izvedena u okviru novoosnovanog Sarajevskog ratnog teatra.

Dodala je da je izložba bila predstavljena i u “Tunelu spasa” povodom 22 godine od izgradnje ovog spomeničkog kompleksa.

Osim Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i neprofitne organizacije “Fond memorijala”, koji su pokrovitelji izložbe, izložbu su podržali i Istorijski muzej BiH i Kamerni teatar 55, koji su pomogli u prikupljanju materijala i arhivskih dokumenata.

 

FENA