Obilježena 23. godišnjica stradanja Bošnjaka u logoru Sušica

Logor SusicaSavez logoraša u BiH, Medžlis Islamske zajednice Vlasenica i “Preporod” Vlasenica organizirao je danas obilježavanje 23. godišnjice stradanja Bošnjaka u logoru “Sušica” u Vlasenici, prenosi novinska agnencija Patria.

U poslijepodnevnim satima u vlaseničkoj džamiji Hajrija proučen je tevhid, nakon čega je kolona porodica nestalih i nekadašnjih logoraša krenula prema logoru “Sušica” gdje su se sastali s kolonom učesnika Marša. U prostoru nekadašnjeg logora održan je historijski sat u kome su učešće uzeli članovi Saveza logoraša u BiH, preživjeli logoraši iz Vlasenice i gosti.

Kroz logor “Sušica” u 1992. godini prošlo je više od 8.000 Bošnjaka Vlasenice i Podrinja. Od maja do kraja septembra 1992. godine to je bio logor za Bošnjake sjeveroistočne Bosne. Kroz logorske torture “Sušice” su prošli Bošnjaci iz Rogatice, Sokolca, Han Pijeska, Žepe, Vlasenice, Milića, Zvornika, Bratunca, Srebrenice, Šekovića i Kalesije.

U logoru je ubijeno više od 1.600 osoba, dok su mnogi doživjeli najgora maltretiranja, silovanja, iživljavanja i deportacije u ostale logore za nesrpski narod, najprije u Batković, a nerijetko su Bošnjaci izvođeni na ratne linije kao živi štit, saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.