Konferencija ”Dvadeset godina mira – put naprijed”: Dejtonski ustav treba mijenjati

sjednicaObraćanjem člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića  u Sarajevu počela jednodnevna međunarodna mirovna konferencija ”Dvadeset godina mira – put naprijed”. Izetbegović: Neminovno gledati naprijed. Mahatir: Ustav treba revidirati uz pomoć SAD, koji ga je nametnuo. Mesić: Ustrajavanjem na dejtonskoj strukturi, potkopavaju se temelji BiH.

Mesić: Međunarodna zajednica ima obavezu da ispravi Dejton

Dejtonski mirovni sporazum koji je potpisan 1995. godine samo je okončao mir u ratom zahvaćenoj zemlji, ali nije ponudio jasna rješenja za kontinuitet BiH u miru, kazao je danas bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić govoreći na mirovnoj međunarodnoj konferenciji "20. godina mira-put naprijed" u Sarajevu. (Samir Yordamoviç - Anadolu Ajansı)

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio da je Dejtonski mirovni sporazum “čedo” SAD-a i međunarodne zajednice i da oni koji su ga stvarali sada imaju obavezu da pomognu da bude ispravljeno ono što evidentno ne valja.

Dodao je da međunarodna zajednica, a prvenstveno Evropska unija nema pravo uzmicati od vlastite odgovornosti insistiranjem na dogovoru bh. političara koji bi oni samo podržali.

“Da li je Dejtonski sporazum postao nešto više od pukog prekidanja rata? Odgovor je, nažalost, negativan. Uz sav angažman, jedino je dostignuće Dejtona – prekidanje rata. To je veliko dostignuće i tu nema sumnje, ali kako dalje? Tu je Dejton zakazao. On je prekinuo rat, ali nije odgovorio na pitanje kako će biti u miru”, kazao je Mesić.
Struktura koja BiH nije omogućila da postane funkcionalna država jeste Dejton, ističe Mesić dodajući da Dejton nije nepromijenjiv. Ustrajavanjem na dejtonskoj strukturi, potkopavaju se temelji BiH, kazao je bivši hrvatski predsjednik.
“S tim se valja sučiti ako želimo nešto postići. Nema koraka naprijed, nema napretka i rješenja ako se ne ostvari odustajanje od podjele na dva entiteta, uspostavljanje novog teritorijalnog ustroja BiH koji neće biti nacionalno homogeni. Najvažnije, koncipiranje BiH kao države svih građana, a ne države tri konstitutivna naroda i ostalih”, kazao je Mesić.

Naglasio je da je neophodno da Srbija i Hrvatska preuzmu konstruktivnu ulogu u BiH i prestanu “sanjati” o podjelama i prestanu podržavati takve ambicije.

Smatra da za BiH nema dugoročnog rješenja bez njenog koncipiranja kao građanske države jednakopravnih i ravnopravnih građana, bez jačanja centralne države i bez uspostavljanja drugačijeg teritorijalnog ustroja.

Izetbegović: Neminovno gledati naprijed

Obraćanjem člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića danas je u Sarajevu otvorena jednodnevna međunarodna mirovna konferencija ”Dvadeset godina mira – put naprijed” u okviru koje će biti govora o uspjesima te nedostacima u postizanju mira u BiH od kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum 1995. godine kao i o trenutnoj ekonomskoj situaciji (Samir Yordamoviç - Anadolu Ajansı)

Bakir  Izetbegović je svim govornicima, javlja AA,  poželio dobrodošlicu u Sarajevo s posebnim izražavanjem zahvalnosti četvrtom premijeru Malezije te osnivaču i predsjednik PGPF-a Tun Mahathir Mohamadu zbog iniciranja današnje konferencije. Govoreći o 20. godišnjici od postizanja mira u BiH, Izetbegović je istakao kako je neminovno gledati naprijed.

“Pogled na stanje u BiH dvije decenije od okončanja vojnih sukoba zavisi od toga kako to stanje želimo vidjeti. BiH je zemlja sa glomaznom adminstracijom, ali uprkos teretu kompleksne države, ekonomija naše zemlje je ipak približena ekonomijama regije”, kazao je Izetbegović.

Naveo je kako se uz pomen Dejtona postavlja i pitanje negove budućnosti.

“Otvoreno se prognoziraju dramatične promjene. Izvjestan je racionalniji pristup i sagledavanje odnosa u BiH. Izvjesan i realan put naprijed je cilj ove konferencije. Završeno je stoljeće koje historičari nazivaju stoljećem ratova. Pred nama je novo stoljeće, kako će ono izgledati zavisi od nas i onoga što prenesemo generacijama. BiH i Dejtonski sporazum bit će drugačiji, bit će bolji”, poručio je Izetbegović.

BiH je postigla mir, ali razvoj zemlje nije na nivou na kojem bi trebao biti nakon toliko godina mira, kazao je Tun Mahathir dodajući kako vjeruje da će BiH ipak krenuti naprijed. Mahathir je kazao kako poznaje problematiku političke prirode u BiH te kako zna da je ustav koji zemlja ima nametnut od strane drugih.

 “Ovo je ustav koji je vama nametnut, to nije vrsta ustava koji će učiniti da se zemlja oporavi. Zemlja koja ima tri strane ne može imati jedan smjer kretanja, mišljenja sam da se ustav treba revidirati uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država, jer je SAD nametnuo taj ustav BiH. To je pogrešan ustav. Malezija ima tri etničke grupe, ali je premijer zemlje bio uvijek Malezijac, iako i druge grupe mogu biti šefovi vlada. Primorani ste da imate tri šefa države, mislim da je nemoguće da se tri osobe dogovore”,kazao je Mahathir odgovarajući na pitanje o tome da li BiH, 20. godina od postizanja mira može imati prosperitetnu budućnost.

Bolju budućnost, ipak, treba omogućiti mladim ljudima koji žive u BiH, poručio je Mahathir dodajući kako se tinejdžeri moraju obrazovati u onim granama koje će im donijeti zaposlenje.

“Najbitnije je tinejdžerima omogućiti obrazovanje. Danas je najpoznatiji predmet nauka, tehnologija, matematika. Ako mladima usadimo to znanje o nauci, oni mogu lako da se bave mašinstvom i inžinjerstom, za njih će uvijek biti posla”, kazao je.

Tokom današnje konferencije bit će održana i panel diskusija s ciljem razmjene mišljenja, pogleda i sugestija, te predložena rješenja.

Premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu čije prisustvo je bilo najavljeno nije bio u mogućnosti prisustvovati konferenciji. Također, iz organizacije ističu kako je bivši potpredsjednik Vlade Srbije Čedomir Jovanović koji je također bio najavljen kao govornik, otkazao prisustvo zbog porodičnih razloga.

Na Konferenciji će se obratiti bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, bivši zamjenik premijera Malezije Tan Sri Muhyiddin Yassina, rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) Yucel Ogurlu, rektor Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST) Ejup Ganić, direktor BBI Amer Bukvić i drugi.

Današnjoj konferenciji u organizaciji Perdana Global Peace Foundation (PGPF), BBI (Bosna Bank International) VIP Business Clubom i Malezijsko-bosanskim poslovnim vijećem (MBBC) odazvao se veliki broj gostiju i govornika.

 

bhrt.ba