Video/Foto: Obilježen Dan šehida u Visokom

Dan sehida AmraPolaganjem cvijeća predstavnika Općine Visoko i kordinacionog odbora, učenjem Fatihe i prigodnim programom na centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima, u Visokom je danas obilježen Dan šehida.

Dan šehida se obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama i ovo je prilika da se sjetimo najboljih i najhrabrijih sinova domovine koji dadoše živote za odbranu Bosne i Hercegovine.

Prisutnima se obratila i načelnica općine Visoko Amra Babić riječima: ‘’Bijeli nišani koje ćemo danas obići nisu samo podsjetnik ovozemaljske prolaznosti nego i putokaz. Putokaz kako živjeti zajedno i dokaz da bez truda i žrtvovanja nema uspjeha.

Danas se sjećamo i zla fašizma, nacizma, zla uništavanja drugog i drugačijeg, zla etničkog čišćenja, zla genocida. I nije to puko sjećanje radi sjećanja, nego sjećanje radi pouke i poruke da budemo oprezni i svjesni da to zlo još uvijek postoji i da će biti jako onoliko koliko mi budemo slabi.

Stoga vas pozivam da se na Dan šehida obavežemo raditi na stalnoj promociji i unapređivanju univerzalnih ljudskih vrijednosti, posebno uvažavanju i toleranciji, ali i samopoštovanju, čuvanju i izgradnji vlastitog identiteta kroz vjeru i tradiciju.’’

U sklopu obilježavanja Dana šehida, pročitan je najuspješniji literarni rad učenice MSŠ “Hazim Šabanović” Ibišević Amine, a nakon toga obilaskom Šehidskog mezarja na Gradskim grobljima Visoko te polaganjem cvijeća i učenjem Jasina i Fatihe nastavljeno je obilježavanje Dana šehida.

U nastavku donosimo video priloge sa Dana šehida općine Visoko: Uvodno ašere koje je proučio Mahir ef. Muzaferija, obraćanje općinske načelnice Amre Babić i litererni rad učenice Ibišević Amine.

www.veterani.ba/www.magazinplus.eu