Tužna kolona s tabutima 136 srebreničkih žrtava ispraćena iz Visokog

Visoko tabutiPosmrtni ostaci 136 žrtava genocida u Srebrenici danas su uz suze i bol ispraćeni sa Gradskog groblja u Visokom prema posljednjem odredištu – Memorijalnom centru u Potočarima.

Tužna kolona sa jednim kamionom u kojemu se nalaze tabuti iz Gradskog groblja u Visokom izašla je oko 9:20 sati, a trasa će biti uobičajena i kretat će se kroz Lapišnicu, Sokolac, Vlasenicu, Miliće, Bratunac i Srebrenicu.

Okupljeni u krugu Gradskog groblja danas su ispraćali svoju rodbinu i prijatelje. Fikret Begić danas je ispratio svog brata, trećeg člana porodice koji je ubijen padom Srebrenice.

“Brata su mi pronašli prije tri godine, ali nisu pronašli sve kosti, a posljednje su pronašli u sekundarnoj grobnici kod Zvornika. Teško je danas biti ovdje, teško je gledati onu nepravdu od jučer, ali mi dobro znamo ko je ubijao u Srebrenici”, izjavio je Begić.

Ranijih godina Begić je u Potočare ispratio svog oca i brata, a njegovo traganje za članovima porodice danas je završeno.

Prisutnima u Visokom se obratila i načelnica Amra Babić.

“Danas, 20 godina poslije, smo svjedoci modernog zločina nepriznavanja genocida i neusvajanja rezolucije o Srebrenici pred UN-om. Naša obaveza je da ne odustanemo od širenja istine i da tragamo za pravdom”, kazala je Babić.

Organizatori su poručili da se zločin u Srebrenici mora nazvati pravim imenom – genocidom.

Najmlađe žrtve koje će 11. jula biti ukopane u Memorijalnom centru u Potočarima su četiri šesnaestogodišnjaka koji će biti ukopani pored svojih očeva, te četvorica koji će biti ukopani zajedno sa svojim očevima. Najstarija žrtva na ovogodišnjem ukopu je 75-godišnji Jusuf Smajlović.

(klix.ba)