Godišnjica bitke na Brčanskoj Malti: Tuzlaci slave odbranu grada

brcanskoj-malti-tuzlaci-slave-odbranu-U Tuzli će danas i sutra biti obilježena 22. godišnjica bitke na Brčanskoj Malti, koju u gradu soli smatraju herojskom odbranom grada.

Oslobođenje

Tuzlanski načelnik Jasmin Imamović je na jučerašnjoj pres-konferenciji podsjetio na to da je 15. maja 1992. godine paravojska tzv. srpske republike sa pripadnicima Vojske Jugoslavije, napala Tuzlu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova BiH, Stanice javne bezbjednosti Tuzla, dodao je on, odbili su napad i odbranili Tuzlu.

Sjećanje na heroje

U okviru obilježavanja 15. maja, u Ateljeu ”Ismet Mujezinović” danas će biti otvorena izložba “Imali smo pravo na odbranu”, dok će istog dana u kinu Kaleidoskop biti održana svečana akademija.

– Na izložbi će biti pokazano 47 dokumenata, kao što su naredbe, rješenja i civilna i vojna priprema odbrane grada. To je dokumentacija tadašnje gradske uprave, Teritorijalne odbrane, te policijsko-civilnih snaga. Sve je koncentrisano na period april i maj, gdje se tačno vidjelo kako gradska vlast reagira na pripremi odbrane. Većina tih dokumenata bit će prvi put prezentirana javnosti, kao što je odluka o formiranju srpske opštine Tuzla ili odluka Mileta Dubajića da preuzme ulogu civilne vlasti, kazao je Imamović.

U četvrtak je planiran prijem za porodice poginulih pripadnika MUP-a Stanice javne bezbjednosti, dok će istog dana biti odata počast poginulim, te položeni vijenci na Spomenik braniteljima BiH i Tuzle na Brčanskoj Malti.

Svečana povorka

Nakon odavanja počasti predviđena je svečana povorka pripadnika OSRBiH i građana od Brčanske Malte do Slane Banje, gdje će se odati poštovanje i položiti cvijeće na spomen-obilježje poginulim braniteljima BiH i Tuzle 1992 – 1995. godine. Na kraju dvodnevnog obilježavanja, na Panonskim jezerima će biti upriličeno druženje pripadnika Armije Republike BiH i građana.

Kako smo već pisali, 15. maja će udruženja i članovi porodica iz RS-a na Brčanskoj Malti obilježiti stradanje vojnika JNA.