Obilježena 22. godišnjica formiranja Odreda “Lasta”: Komšić položio cvijeće na Kovačima

obiljezena-22-godisnjica-formiranja-odreda-lasta-komsic-polozio-cvijece-na-kovacima_1400330019_0Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, te članovi porodica i preživjeli pripadnici Odreda policije za specijalne namjene “Lasta”, danas su na sarajevskom mezarju Kovači odali počast poginulim pripadnicima tog odreda, povodom 22. godišnjice njegovog formiranja.

Komšić je tom prilikom izjavio da se, kao neko ko je ovdje proveo rat i bio pripadnik Armije RBiH, sjeća svega što su “Laste” i druge borbene jedinice MUP-a učinile.

“Ta jedinica je pretrpjela i velike gubitke u direktnim borbama i po meni je ljudski i normalno pojaviti se na ovom mjestu i odati počast tim ljudima koji su dali svoj život za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Komšić.

Dodao je da se treba sjetiti i svih ostalih poginulih pripadnika MUP-a i Armije RBiH, među kojima nema podjela po toj osnovi jer su se svi borili za svoju zemlju.

Dragan Bejatović, jedan od veterana Odreda “Lasta”, istakao je da obilježavaju ovu godišnjicu u sjeni nesreće koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu i naglasio da su pripadnici tog odreda kad je bilo potrebno, od 1992. do 1995. stali na branik domovine, a i danas učestvuju u akcijama spašavanja ugroženog stanovništva.

“Naš ratni komandant Rusmir Mrković je jedan od organizatora u Maglaju i Doboju, a i Zlatan Radovanović, jedan od najmlađih pripadnika “Laste”, također je angažovan na pomoći narodu”, kazao je Bejatović.

U sklopu obilježavanja 22. godišnjice formiranja Odreda policije za specijalne namjene “Lasta” danas će biti položeni vijenci i na grobljima Lav i Sveti Josip.

oslobođenje.ba