Svečana akademija povodom 22. godišnjice Patriotske lige

22-godisnjice-patriotske-ligeIzetbegović, koji je prisustvovao Svečanoj akademiji obilježavanja 22. godišnjice osnivanja Patriotske lige u Domu policije u Sarajevu, istakao je kako je upravo na tom mjestu prije 22 godine održan značajan sastanak na kojem je počela organizacija odbrane BiH.

Čudo bosanskog otpora

„U jednoj neravnopravnoj borbi, koja je potrajala skoro četiri godine, Armija BiH je odbranila Bosnu i Hercegovinu i napravila ono što zovu čudom bosanskog otpora. S obzirom na to šta su dvije strane koje su se dogovorile o podjeli BiH imale i na šta su sve bile spremne, čudno je kako je Armija BiH odbranila principe i sačuvala jedinstvo ove zemlje”, podsjetio je Izetbegović.

Predsjednik Patriotske lige Avdo Hebib podsjetio je da je na skupu čelnika vodeće Stranke demokratske akcije u Domu policije prije 22 godine donesena odluka o formiranju Patriotske lige, koja se formirala na nivou regija, a zatim i opština.

„Mi se nismo pripremali i nismo bili spremni za rat. U tim trenucima, morali smo nadoknaditi ono što nismo radili, tako da smo uzeli sebi na leđa najveći teret u tom trenutku, Patriotska liga i aktivni rezervni sastav policije. Kada nas je izdala bivša vojska Jugoslavije, u odbranu je stala Patriotska liga”, istakao je Hebib.

Nakon formiranja Armije BiH, 15. aprila 1992. godine, Patriotska liga je ušla u sastav Armije, te stupila u regularne jedinice Armije.

„Mi smo prvi stali u odbranu svoga naroda i svoje zemlje i baštinimo tu istoriju. I danas smo prilično aktivni u rješavanju svih društvenih problema. Patriotska liga je formacija koja ne može biti demobilisana, jer je nju mobilisala potreba i narod, i dok je živa biće u funkciji svog naroda”, poručio je Hebib.

Predsjednik Saveza udruženja boraca Patriotske lige Kantona Sarajevo Kadrija Škrijelj rekao je da prvi agresorski udari ne bi mogli da se izdrže da nije bilo Patriotske lige.

Sistemska organizacija

„Nije istina da je naš pokret bi spontan i neogranizovan, ni da su naše jedinice nastale same od sebe. Mi smo se itekako sistematski organizovali. Tamo gdje su organizovane jedinice Patriotske lige, agresor nije mogao upadati. Da nije bilo nas vizionara i provoboraca, nisam siguran da bi Bosna bila odbranjena”, kazao je Škrijelj, podsjetivši da su pripadnici Patriotske lige jedina boračka kategorija koja još uvijek nema riješen status.

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković i bivši pripadnik jedinice Dragana Vikića istakao je da Evropa i svijet moraju izvući poruku i pouku koja je upućena prilikom odbrane Bosne i Hercegovine.

„Niko časniji i pošteniji ne može govoriti o miru od onih koji su se za mir borili u ratu. Ovo je postulat moderne civilizacije. Ponosim se što pripadam časnoj generaciji, koja je tad bila spremna da žrtvuje i svoj život za plemenitu misiju zajedništva”, rekao je Zeljković.

Svečanoj akademiji u Domu policije prisustvovali su brojni borci, pripadnici Patriotske lige, specijalne policije i drugi.

Patriotska liga osnovana je 10. juna 1991. godine, a učestvovala je u pripremanju i pružanju otpora srpskim paravojnim jedinicama i tadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA). Liga je bila skromno materijalno i tehnički opremljena, a pripadnici su kao znak raspoznavanja koristili amblem na kojem se nalazio grb BiH, iznad kojeg je pisalo Patriotska liga. Patriotska liga dala je značajan doprinos u odbrani Sarajeva, kao i u sprečavanju zločina nad građanima Sarajeva.