Stanišić i Simatović oslobođeni po svim točkama optužbe

SimatovicRaspravno vijeće Haškog suda (ICTY) pod predsjedanjem suca Alphonsa Orie-a oslobodilo je prvostupanjskom presudom bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Jovicu Stanišića, kao i njegovog pomoćnika, bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića.

Oslobođeni su zapovjedne odgovornosti za zločine koje su počinile specijalne jedinice koje su osnovali, ali i od optužbi da su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) sa ciljem etničkog čišćenja velikih prostora Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Stanišić i Simatović su odgovorni za formiranje specijalnih jedinica iza kojih su ostali brojni krvavi tragovi u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, ali prema odluci većine članova tročlanog sudskog vijeća – nisu odgovorni za njihove zločine.

Stanišić i Simatović u sudnici 30. svibnja 2013.
Stanišić i Simatović u sudnici 30. svibnja 2013.

„Podsjećajući na svoj zaključak – da je vrsta pomoći kakva je pružena Jedinici (JSO) nedovoljna da bi povlačila kaznenu odgovornost za pomaganje i podržavanje, većina članova Vijeća, uz suprotno mišljenje sutkinje Picard, nisu mogli zaključiti da su optuženi pomagali i podržavali zločine koje su počinile SDG (Srpska dobrovoljačka garda), policija SAO Krajine (u Hrvatskoj), Škorpioni ili druge grupe“,  izjavio je sudac Orie čitajući sažetak presude.

Oslobađajuća presuda za Stanišića i Simatovića na tragu je oslobađajuće presude za srbijanskog generala Momčila Perišića, za kojeg je utvrđeno da je pomagao Srpsku vojsku Krajine u Hrvatskoj te Vojsku Republike Srpske u Bosni i Hecegovini, ali prema sucima nije dokazano da je ta pomoć bila direktno usmjerena na činjenje zločina.

Nisu krivi ni za zločine u Vukovaru niti Srebrenici

Iako su specijalne jedinice poput Arkanovih Tigrova i Crvenih beretki ratovale od Vukovara do Srebrenice – suci se nisu uvjerili da je čelnik srbijanskog DB-a sprovodio plan predsjednika Slobodana Miloševića.

„Vijeće je nadalje zaključilo kako je Stanišić povremeno nastupao u svojstvu veze, barem kada je riječ o kontaktima između Miloševića i Martića, odnosno između Miloševića i Karadžića. Međutim dokazi također pokazuju da su Milošević, Martić, Karadžić i Babić – redovito i neposredno kontaktirali“, objasnio je svoju sudsku logiku Orie.

Sudac o tome – što su radili te za što nisu odgovorni – TONSKI

Iako se na njihovom suđenju, kao i na suđenju bivšem predsjedniku vlade tzv.SAO Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema Goran Hadžiću – moglo čuti kako je Stanišić 1991.godine u Dalju pozivao na red sve uključene u napadu na Vukovar (Teritorijalnu obranu i Jugoslavensku narodnu armiju), suci se nisu uvjerili kako je on time upravljavao. „Vijeće napominje da nije primilo dokaze o predmetu razgovora na tom sastanku kojeg je Stanišić sazvao“, izjavio je Orie objašnjavajući postupak Stanišića kao podršku „uspješnom, vojnom zauzimanju Vukovara“. Prilikom čitanja sažetka presude sudac Orie je napomenuo kako je gotovo polovica od 133 svjedoka – ispitana pod zaštitnim mjerama, kao i da je skriven od javnosti određeni dio suđenja zbog zahtjeva države Srbije. „Raspravno vijeće je također odobrilo molbe iz Srbije kojima je tražena primjena mjera radi zaštite njezinih nacionalnih i sigurnosnih interesa. Uglavnom u vidu redigiranja određenih dokaznih predmeta“, naveo je sudac spominjući da je u sudski spis uvršteno gotovo 5000 dokaznih predmeta. Na prvostupanjsku presudu Stanišiću i Simatoviću očekuje se žalba haškog tužiteljstva koje je za njih zatražilo doživotnu kaznu zatvora. Nakon podužeg žalbenog postupka uslijediti će drugostupanjska presuda, ali najvjerovatnije i dalje bez odgovora na pitanje – je li rat na prostoru bivše Jugoslavije bio spontan i pokrenut iz neke povijesne mržnje – ili je organiziran i vođen od strane tajne službe iz Srbije.

RSE – Goran Jungvirth