Ante Nobilo: Hrvatska je prošla gore od Srbije, ova presuda je težak udarac!

ante-nobiloZagrebački odvjetnik Anto Nobilo, koji je u Haagu branio bivšeg zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u srednjoj Bosni generala Tihomira Blaškića, izjavio je za agenciju Anadolija kako je očekivana presuda u slučaju ”Prlić i ostali” u kojem je Hrvatska utvrđena odgovornom za učešće u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini, a njeno vodstvo odgovornom za ”udruženi zločinački poduhvat”.

(AA)

”Ova presuda Hrvatsku teško pogađa. Bilo je vrlo izvjesno da će biti utvrđen međunarodni oružani sukob jer su postojale brojne presude Haškog tribunala bosanskim Hrvatima iz srednje Bosne. Sve govore o međunarodnom sukobu. Ono što je novo je ”udruženi zločinački poduhvat”. Ja sam očekivao da će biti utvrđeno izvršenje kaznenih dijela kroz udruženi zločinački poduhvat, ali sam mislio da će to biti moguće zadržati na nivou čelništva ”Herceg –Bosne”. Ono što je novo i dramatično za Hrvatsku jeste da prvi puta u jednoj presudi međunarodnog suda imamo to da je u zločinačkom poduhvatu učestvovao predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general Janko Bobetko. To je novo i dramatično”, kazao je Nobilo.

Haški sud, tvrdi on, danas nije dao pravni standard i činjenice koje su tom prilikom koristili.

”Kod međunarodnog oružanog sukoba, Haški tribunal smatra da je dovoljno da strana država, u ovom slučaju Hrvatska, ima opću kontrolu nad pobunjenim jedincima u drugoj državi, a to je HVO. To je lako dokazati. Za ”udruženi zločinački poduhvat” treba dokazati operativnu kontrolu, a to je viši stupanj od opće kontrole. Jer, strana država, Hrvatska, moraju direktno učestvovati u operacijama koje su se dešavale u BiH. O tom, i o dokazima na tu temu niko nije govorio. Morat ćemo se sačekati pismeni otpravak presude”, kazao je on.

Naglasio je kako presuda nije pravomoćna i da je podložna promjenama.

“Mislim da u neposrednom, operativnom političkom smislu neće biti nikakih posljedica za Hrvatsku. Ona Hrvatska koja danas ulazi u Evropsku uniju i koja je morala preuzeti sve standarde EU, i Hrvatska iz 1993. godine, nisu više iste države. Ovo je država gdje se poštuje nacionalna prava, ljudska prava, vladavina prava. U globalu možemo reći da je Hrvatska zemlja gdje se poštuju ljudska prava. Čelnici Hrvatske već su izrazili žaljene zbog negativnog što se u ime Hrvata desilo u BiH”, naglasio je Nobilo.

Prema njemu, Hrvati u Hrvatskoj moraju zauzeti jasan negativan stav prema zločinima i da ih osude.

”To je jedino što možemo napraviti. Mi povijest ne možemo promijeniti. Možemo se ispraćati. Čelnici Hrvata u BiH moraju zauzeti negativan stav prema onome što su u ime Hrvata radili 1993. godine. Treba osuditi zločine i te negativnosti koji su se dešavale 1993. godine. Jasno i nedvosmisleno. Solidariziranje sa zločinima koji su se desili i zločincima, to hrvatskom narodu BiH samo šteti”, zaključio je nobilo.

Jadrnako Prlić i ostali iz vojnog i političkog vrha ”Herceg-Bosne” osuđeni su danas u Haškom tribunalu na ukupno 111 godina zatvora.