Haški tribunal: Popović i Beara krivi za genocid u Srebrenici!

hag sudjenjeBivši časnici Vojske Republike Srpske (VRS) Vujadin Popović i Ljubiša Beara proglašeni su krivima za genocid u Srebrenici.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala izrekao je konačnu presudu časnicima Vojske Republike Srpske (VRS) optuženima za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine te ih proglasio krivim za udruživanje radi počinjenja genocida, javlja Al Jazeera Balkans.
Istovremeno, Žalbeno vijeće je uvažilo žalbe Popovića, Beare i Drage Nikolića te je usuglašeno da nisu krivi za ubojstvo šestorice Bošnjaka kod Trnova. Paravojna formacija Škorpioni u srpnju 1995. na svirep je način ubila šestoricu Bošnjaka iz Srebrenice, snimivši zločin, a snimci su obišli svijet.

Prvostupanjskom presudom iz 2010. Sud u Haagu je potpukovnike VRS-a Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu nepravomoćno osudio na doživotan zatvor. Proglašeni su krivima za genocid nad oko 7.000 srebreničkih muslimana nakon što je Vojska RS-a 11. srpnja 1995. zauzela enklavu u istočnoj Bosni.

Popović (56) je tada bio načelnik za sigurnost Drinskog korpusa VRS-a, a Beara (75) je istu dužnost obavljao u Glavnom stožeru vojske RS-a. Istom prvostupanjskom presudom Haški sud je osudio i Dragu Nikolića, časnika za sigurnost Zvorničke brigade VRS-a, na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici. Zapovjedniku Zvorničke brigade VRS-a Vinku Pandureviću izrečena je zatvorska kazna od 13 godina dok je Radivoj Miletić osuđen na 19 godina zatvora.

Isto tako, tadašnjem zapovjedniku specijalne policijske postrojbe Ljubomiru Borovčaninu Sud u Haagu izrekao je kaznu od 17 godina, a Milanu Gveri, pomoćniku tadašnjeg zapovjednika VRS-a i haškog optuženika Ratka Mladića, bila je izrečena kazna od pet godina zatvora. Gvero je umro na privremenoj slobodi u Srbiji.