Spomenik žrtvama opsade Sarajeva i genocida u Srebrenici

srebrenica -spomenikPrezentacija projekta za trajno obilježje žrtvama opsade Sarajeva i genocida u Srebrenici uz stvaranje Memorijalne zone Sarajevo 2014 bila je povod današnjeg sastanka premijera Kantona Sarajevo Suada Zeljkovića, ministra za kulturu i sport KS-a Ivice Šarića, predstavnika Grada i devet općina s direktorom East West Centra Harisom Pašovićem.

– Memorijalna zona Sarajevo 2014 predviđa izgradnju memorijalnih postamenata za žrtve opsade Sarajeva i genocida u Srebrenici koji bi bili podignuti na lokalitetu Latinske ćuprije, odnosno spomenik ubijenim Sarajlijama nalazio bi se u malom parku između ulica Mali ćurčiluk i Zelenih beretki, a drugi na kraju mosta Latinska ćuprija -pojasnio je Pašović, te dodao da bi spomenici bili vrlo jednostavni i ne bi remetili postojeću urbanističku cjelinu.

Oba spomenika bi bila po devet metara dugačka, a šest široka, s tim da bi na postamentu za žrtve opsade Sarajeva u beton bila uklesana 11.541 crvena tačka, a u drugi za žrtve genocida u Srebrenici 8.372 crne tačke, rečeno je tokom prezentacije.

– Broj tačaka označava broj ubijenih, a razlika je u njhovom rasporedu, i zbog toga su one na spomeniku ubijenim Sarajlijama postavljene u vidu rijeke krvi, a Srebreničanima u redovima, jer je nad njima izvršena egzekucija – potcrtao je Pašović.

Kazao je da bi se ovakvom postavkom stvorilo u svijetu jedinstveno mjesto koje bi u jednoj ulici i na jednoj liniji obuhvatilo početak i kraj XX stoljeća.

Izgradnjom memorijalnih zona Sarajevo bi ušlo na mapu velikih memorijalnih područja poput Memorijala holokausta u Berlinu, Memorijala za žrtve 11. septembra u New Yorku, Memorijala za žrtve Hiroshime i slično.

– Ukoliko bi ova ideja bila prihvaćena, priprema potrebne dokumentacije i radovi bi morali početi odmah, jer je prijedlog da otvaranje Memorijalne zone Sarajevo 2014 bude na Dan Evrope 9. maja 2014.godine – istakao je Pašović.

Parafrazirao je Susan Sontag koja je rekla da je XX stoljeće u Sarajevu počelo atentatom na Franza Ferdinanda, a završilo opsadom Sarajeva.

Premijer Zeljković i ministar Šarić su se nakon prezentacije složili da se radi o odličnoj i univerzalnoj ideji kao i da je treba podržati, jer su nas ove žrtve obavezale da ih se uvijek sjećamo.

Dogovoreno je da se projekt dostavi Općini Stari Grad, koja će ga dalje uputiti u proceduru nadležnima u gradskoj upravi i zavodima, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

avaz.ba