28.06.1989. – Dan kada je stvoren novi vožd svih Srba i najavljen rat (Video)

Milosevic 1989 KosovoNa Vidovdan, 28. juna 1989. godine na Kosovu, na Gazimestanu održan je svesrpski skup, sa kojeg je bivši predsjednik Srbije, balkanski kasapin Slobodan Milošević najavio krvave pohode na prostoru bivše Jugoslavije koji će uslijediti dvije godine kasnije, piše novinska agencija Patria.

Prema realnim procjenama na Gazimestanu se tada okupilo oko 500.000 osoba, dok su mediji u Srbiji pisali o skupu od čak tri miliona ljudi.

Miloševićev govor na ovom skupu označio je početak borbe Srbije za teritorijalno proširenje prema zapadu i stvaranje velike Srbije.

U do tada neviđenom šovinističkom duhu, Milošević je pozvao “na srpsku slogu za rješenje srpskog pitanja”.

– Šest vijekova kasnije, danas, opet smo u bitkama, i pred bitkama. One nisu oružane, mada i takve još nisu isključene. Ali, bez obzira kakve da su, bitke se ne mogu dobiti bez odlučnosti, hrabrosti i požrtvovanosti – zaprijetio je Milošević.

On je tada prvi put rekao ono što će kasnije često ponavljati, da je Srbija stoljećima branila Evropu i da se i na Kosovu “nalazila na njenom bedemu koji je štitio evropsku kulturu, religiju, evropsko društvo u cjelini”.

– Tada je stvoren novi vožd svih Srba – Milošević. Same pripreme za obilježavanje 600. godišnjice Kosovske bitke bile su dugotrajne. Nosane su mošti cara Lazara diljem Srbije i Bosne, prebrojavane su kosti mrtvih… To je vrijeme usijane nacionalističke retorike. Ustvari, bila je to militarizacija, gdje se obračunavalo sa svim ideološkim i političkim protivnicima, onima koji su bili protiv Miloševića i, kako će pokazati, njegovog koncepta “velike Srbije”. Milošević je na Gazimestanu javno najavio mogućnost rata. Konstatirao je da su Srbi dobri u ratovanju i da će, ako treba, jesti travu, ali ostvariti svoj cilj da svi žive u jednoj državi. Ustvari, to je bio i zov na osvetu – kazao je jedne prilike prisjećajući se tih dana ugledni profesor FPN u Sarajevu, rahmetli Nijaz Duraković.

Miloševićeve poruke sa Gazimestana bile su stalni motiv ubilačkih falangi pod komandom ratnog zločinca Ratka Mladića koji je u Srebrenici 11. jula 1995. godine izjavio je da je ”došlo vrijeme da se Turcima ponovo osvetimo na ovom prostoru”.