23.06.1993. – Završen drugi krug ženevskih pregovora o podjeli BiH na tri konfederalne države

vensOvenZavršen je drugi krug ženevskih pregovora koji su prije svega vođeni o sprskom i hrvatskom prijedlogu za okončanje etničkih sukoba u BH podjelom ove
republike na tri konfederalne države.

“Klintone, budi pametan”

Dok je 20. januara 1993. godine Bil Klinton polagao zakletvu na početku predsjedničkog mandata, američki diplomata Herbert Okun je u žarištu pregovora oko Vens-Ovenog plana u Ženevi u svoju bilježnicu zapisao: “Klintone, budi pametan”.

Vens-Ovenov mirovni plan za BiH nikada nije bio u potpunosti usaglašen, naveo je na suđenju bivšim čelnicima Herceg Bosne bivši američki diplomata Herbert Okun koji je kao zamjenik mirovnog posrednika UN Sajrusa Vensa/Cyrus Vance bio u žiži pregovora koji su se početkom 1993. godine odvijali u Ženevi

Ponuđeno mirovno rješenje koje su početkom januara 1993. Vens i Oven predstavili zaraćenim stranama u BiH su u startu najspremije prihvatili Hrvati jer je, kako je pojasnio Okun, ono njima najviše odgovaralo. Oni su, rekao je Okun, bili oduševljeni “velikodušnom” podjelom u kojoj su Hrvatima, prema karti prikazanoj u sudnici, ponuđene provincije čije su granice, prema svjedoku, bile “gotovo identične” granicama Banovine iz 1939. godine.

Tokom pregovora predstavnici bosanskih Srba Karadžić, Koljević i Krajišnik su, nastavio je svjedok, najviše tražili, a istovremeno su nanosili i najveću štetu na terenu. Muslimani su se, pak, držali “grčevito i nadali dobrom rješenju”.

Tužiteljstvo je u dokaze uvelo niz dokumenata koji se odnose na odluku optuženog Jadranka Prlića iz januara 1993. kojom naređuje da se u tri “hrvatske provincije” predviđene Vens-Ovenovim planom, jedinice Armije BiH potčine HVO. Prlić se u toj naredbi poziva na navodno “potpisani” Vens-Ovenov plan od 15. januara 1993. godine.

Okun je naveo da je Prlićeva tvrdnja u suštini “netačna” jer Srbi nisu prihvatili ponuđeno mirovno rješenje. Pa i da jesu, kaže Okun, ono sto je HVO poduzeo je bilo totalno protivzakonito jer u predloženom sporazumu nije bilo ničeg što bi išlo u prilog onome što je HVO tvrdio. Radilo se o jednostranoj i nezakonitoj odluci HVO koja krši tekst i duh Vens-Ovenovog plana, zaključio je Okun.

Zbog uštede na vremenu tužiteljstvo ovom prilikom nije izvodilo dokaze o sličnim zapovijedima koje su sredinom januara 1993. godine potpisali još dvojica optuženih – Petković i Stojić. Svjedok se, međutim složio sa tužiteljovom tvrdnjom da je takvo “razumijevanje” mirovnog plana od strane predstavnika hrvatskog naroda prouzrokovalo samo nove sukobe na terenu.

Opisujući uzavrelu atmosferu u kojoj su vođeni ženevski pregovori između Izetbegovića, Karadžića i Bobana, Okun je dodao kako je 20. januara 1993. godine, u vrijeme kada je novoizabrani predsjednik SAD Bil Klinton/Bill Clinton polagao svečanu zakletvu, u svoju posredničku bilježnicu na ruskom jeziku pribilježio: “Klintone, budi pametan”.

Vens-Ovenov plan je konačno propao početkom maja 1993. godine nakon što su izmijenjenu verziju sporazuma potpisale sve tri strane ali ga, na kraju, nije potvrdila Skupština bosanskih Srba.