18.04.1994. – 1. hrvatski gardijski zdrug

Hrvatski gardijski zdrug1. hrvatski gardijski zdrug ustrojen je 18. aprila 1994. godine, sastavljen od Specijalne postrojbe Ministarstva obrane Republike Hrvatske, “Bojne Zrinski”, dijela Specijalnih postrojbi Glavnog stožera Hrvatske vojske, bojni: “Frankopan”, “Ban Jelačić”, “Matija Vlačić”, “Ferdo Sučić” i dijelova “Lakojurišne brigade Hrvatske vojske”. Do 2000. godine je odgovarao Vijeću obrane nacionalne sigurnosti, odnosno Vrhovnom zapovjedniku RH. Nakon 2000. potpada pod zapovjedništvo Glavnog Stožera.

Struktura

Zamisao 1. hrvatski gardijski zdrug bila je ta da se objedine sve funkcije vojsske u jednu kompaktnu cijelinu, i u sebi je imala sljedeće komponente:

– padobransku bojnu
– oklopno-mehaniziranu bojnu
– postrojbu za elektronička djelovanja
– transportne letjelice (helikopteri)

1. hrvatski gardijski zdrug je bila najelitnija postrojba Hrvatske vojske u to vrijeme, i spajanjem mnogih inače odvojenih komponenti u jednu stvorila modernu jedinicu koja je mogla samostalno djelovati na raznim bojišnicama i u stvari je budući model dijelovanja čime teže mnoge vojske u svijetu. Primjerice američki marinci u svojem stastavu imaju: brodovlje, transportne avione i helikoptere, desatne jedinice, topništvo, borbene helikoptere. Ovakve jedinice pošto objedinjavaju sve funkcije lakše mogu dijelovati na bojišnici i time se više učinkovite osobito u neizvjesnim i kritičnim situacijama. 1. hrvatski gardijski zdrug je u stvari imala sve odlike jedinica za brzu ispostavu i intervenciju. 1. hrvatski gardijski zdrug je sudjelovala u najpresudnijim bitkama Domovinskog rata.

Smjenom vlasti tijekom 2000. nastala je medijska hajka na Prvi hrvatski gardijski zdrug u kojem su uspoređivali sa sadamovom Republičkom gardom odnosno pretorijanskom stražom te da je bila dio tuđmanove megalomanije i rasipavanja državnih sredstava. Nakon reorganizacije je priključen novoustrojenoj 350. obavještajnoj brigadi i Bojni za specijalna djelovanja gdje je kasnije pri preustroju ugašen. Pravni sljednik 1. HGZd je Počasno-zaštitna bojna.

hr.wikipedia.org