09.01.1992. – Proglašena Republika Srpska (RS)

rs zastavaSDS je 09. januara 1992. godine „autonomne oblasti“, a to su oblasti u Bosni i Hercegovini, gdje je većinu stanovništva sačinjavala srpska populacija,  formalno proglasio tzv. Srpskom Republikom Bosnom i Hercegovinom koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku (RS).
Za predsjednika je izabran Radovan Karadžić, a za predsjednika srpskog  parlamenta Momčilo Krajišnik. Bilo je to prije nego je Skupština BiH 25.01.1992. godine donijela odluku kako će se održati referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Vlada Bosne i Hercegovine u Sarajevu, je proglasila srpski referendum i odluku nevažećom i neustavnom.

Bosanski Srbi su se u političkom smislu počeli organizovati 24. oktobra 1991. godine, kada su osnovali Skupštinu srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. 21. novembra 1991. godine skupština je objavila da sve općine, mjesne zajednice, i naseljena mjesta gdje je više od 50% stanovnika glasalo da Bosna i Hercegovina ostane u Jugoslaviji, postaju dijelom “srpskih autonomnih oblasti”. Republika Srpska Bosna i Hercegovina proglašena je 9. januara 1992. godine, dok je 28. februara donijet Ustav Republike Srpske Bosne i Hercegovine, u kojem je pisalo da teritorij ove republike obuhvaća srpske autonomne oblasti, općine i druge srpske etničke entitete u Bosni i Hercegovini. Republika je proglašena dijelom jugoslavenske federalne države.

Potom je uslijedilo proglašenje tzv. Hrvatske zajednice Središnje Bosne 27. januara 1992. godine. U srpskom slučaju, stvaranje autonomnih oblasti je bilo prenošenje recepta pobune iz Hrvatske na bosanskohercegovački teritorij.
U dijelovima zemlje gdje je osvojio većinu glasova, a time i mandata, SDS je postojeći državno-upravni aparat podrediosvojim ciljevima i te općine su mu služile kao baza za dalje ratne pripreme. Tamo gdje nije osvojio većinu, SDS je počeo planirati stvaranje tzv. srpskih opština, što je odgo-varalo njihovoj viziji nacionalne podjele, u kojem bi bile stvorene posebne institucije samo za Srbe.