04.01.1993. – Potpisan Vance – Owenov sporazum

RatnaBiHmap04. januara u Ženevi potpisan je Vance – Owenov sporazum o miru u BiH. Vens-Ovenov plan je bio mirovni predlog za kraj rata u Bosni i Hercegovini koji su krajem 1992. i početkom 1993. izradili specijalni izaslanici Sajrus Vens i lord Dejvid Oven. Plan su prihvatili Bošnjaci i Hrvati, ali su ga odbili Srbi.

Prema tom planu, Bosna i Hercegovina bi bila podijeljena na niz “autonomnih pokrajina” ili kantona koji bi imali gotovo sve funkcije državne vlasti, uključujući i vođenje politike. Saveznoj vladi Bosne i Hercegovine preostali bi samo resori narodne obrane i vanjskih poslova. Bosanski Srbi su se i dalje tomu planu protivili pa kad je plan objavIjen u svojoj konačnoj verziji u Ženevi u siječnju 1993. godine, saveznoj je vladi u njemu oduzet čak i resor narodne obrane.

Bitne značaljke ovog plana su zahtjev da se izbjeglicama dopusti povratak kućama u čitavoj Bosni i Hercegovini, i da srpski kantoni ne budu povezani na taj način da se mogu danas-sutra svi skupa pripojiti Srbiji. No, u zbilji su područja pod srpskom vlašću bila već međusobno povezana, i srpski zapovjednici se nisu htjeli odreći tih linija koje su bile ključni element u njihovim planovima.

Vens-Ovenov plan je bio poslednji plan za zajedničku Bosnu i Hercegovinu.