29.11.2017. Hag: Zločinačko udruženje – Tuđman, Šušak i Bobetko

Tužilaštvo Haškog tribunala je zadovoljno presudom kojom su šestorica lidera bosankih Hrvata danas pravosnažno osuđena na višegodišnje zatvorske kazne.

IZVOR: BETA

Oni su osuđeni zbog progona Muslimana u BiH 1993-94. godine.

U saopštenju, Tužilaštvo navodi da je “žalbeno veće potvrdilo da su šestorica optuženih, zajedno sa tadašnjim liderima Republike Hrvatske, bili ključni učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu radi etničkog čišćenja Muslimana činjenjem zločina protiv čovečnosti, teških povreda Ženevskih konvencija i drugih zločina”.

Presudom je potvrđeno da su članovi zločinačkog udruženja, čiji je cilj bilo “ujedinjavanje hrvatskog naroda”, bili tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, hrvatski ministar odbrane Gojko Šušak i komandant Hrvatske vojske Janko Bobetko.

U komentaru presude, Tužilaštvo navodi i da je njome potvrđeno da je “Hrvatska imala kontrolu nad HVO, koji je počinio rasprostranjene zločine, kao što je i dokazano u ovom predmetu”.

“Hrvatska je poslala oficire Hrvatske vojske u BiH, davala im logističku podršku, i slala HV u BiH da direktno učestvuju u sukobu”, naglašava haško Tužilaštvo.

Tuđman, Šušak i Bobetko, po presudi, “delili su zločinačku nameru da etnički očiste bosanske Muslimane i doprineli su postizanju tog cilja”, precizira Tužilaštvo.

U aluziji na vlasti u Zagrebu, Tužilaštvo ističe da bi “odgovorni zvaničnici trebalo da se zalažu za prihvatanje ovih činjenica”.

Mnogi zvaničnici višeg i srednjeg nivoa odgovorni za zločine nad Muslimanima “tek moraju biti privedeni pravdi”, a “mnogi su u domašaju hrvatskih vlasti”, naglašava haško tužilaštvo, uz očekivanje da će hrvatski tužioci “hitno procesuirati te slučajeve”.

Tribunal je danas Jadranku Prliću, ratnom premijeru samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna (HRHB), izrekao zatvorsku kaznu od 25 godina.

Ministar odbrane HRHB Bruno Stojić, načelnik Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak i zamenik komandanta HVO Milivoj Petković pravosnažno su kažnjeni sa po 20 godina zatvora.

Pošto mu je izrečena kazna, Praljak (72) je počinio samoubistvo, popivši iz bočice otrov.

Kazna od 16 godina zatvora potvrđena je komandantu Vojne policije HVO Valentinu Ćoriću, a predsednik komisije HRHB za razmenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen je na 10 godina zatvora.