16.11.1995. – Haški tribunal podigao Optužnicu protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića

Mladic i Karadzic VRSMeđunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (sjedište u Hagu) 16. novembbra 1995. godine podigao je Optužnicu protiv Radovana Karadžića predsjednika Republike Srpske i Ratka Mladića komandanta Vojske Republike Srpske za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Radovan Karadžić je bivši lider bosanskih Srba za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja rata i teške povrede ženevskih konvencija , doktor medicine, te prijašnji bosansko-hercegovački političar član SDS crnogorskog porijekla. Rođen je 19. juna 1945. godine u Petnjici, blizu općine Šavnik u Crnoj Gori. 21. jula 2008. godine Karadžić je uhapšen od strane specijalnih jedinica srbijanskog MUP-a i predan Sudu za ratne zločine u Beogradu. Uhapšen je u Beogradu gdje se krio pod lažnim imenom Dragan Dabić i gdje je radio u jednoj privatnoj ordinaciji kao ljekar.

Ratko Mladić rođen je 12. marta 1943. godine u selu Božanovići, općina Kalinovik, BiH, je bivši zapovjednik i general srpskih snaga u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine i haški optuženik za ratne zločine.

26.05.2011 uhićen je u selu Lazarovu pokraj Zrenjanina gdje se skrivao u kući svojih rođaka te je priveden na Sud u Beogradu gdje se odlučuje o njegovom izručenju ICTY-u.

U nastavku možete pročitati zajedničku optužnicu Haškog tribunala Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću. Ratko Mladić i Radovan Karadžić – Haška optužnica