18.09.1993. – Pripadnici odreda “El Mudžahid” ubili 15 Hrvata u selu Bobaši (Video)

el mudzahid vitez18. septembra 1993. godine, u selu Bobaši kod Viteza pripadnici Armije BiH počinili su jedan od najstrašnijih zločina tijekom hrvatsko-muslimanskih sukoba. Tog dana u Bobašima je ubijeno 15 Hrvata, a za taj gnjusni zločin nitko od pripadnika Armije BiH nije odgovarao pred pravosudnim organima. Zločin su počinili pripadnici odreda “El Mudžahid”, koji se nalazio u sastavu 3. Korpusa Armije BiH, čije se zapovjedništvo nalazilo u Zenici.

U ranim jutarnjim satima, 18. septembra 1993., u selo Bobaši, u kojem se nalazilo svega nekoliko slabo naoružanih vojnika HVO-a, pripadnici odreda “El Mudžahid” upali su iznenada te odmah počeli ubijati civile i paliti kuće. Nakon paljevine i iživljavanja na civilima, pripadnici postrojbe povukli su se pred kontranapadom vojnika HVO-a. U to vrijeme, HVO je u Središnjoj Bosni nadljudskim naporima uspio obraniti se od muslimanskih napada i sačuvati hrvatske prostore od potpunog etničkog čišćenja. Bitno je istaći da su ovaj podmukli napad pripadnici Armije BiH izveli u vijeme potpisanog ratnog primirja.

Odreda “El Mudžahid” bio je sastavljen od islamskih dobrovoljaca afro-azijskog porijekla, koji su na teritoriju BiH pod kontrolom vladinih snaga došli preko Hrvatske. Iako ne postoji precizna evidencija o broju stranih dobrovoljaca zbog više različitih imena koje su koristili, evidentirano je oko 400 osoba koje su različitim kanalima komunicirale sa lokalnim vlastima, tražeći ovjeru dokumenata ili slične usluge.