08.09.1991. – Republika Makedonija proglasila nezavisnost od SFR Jugoslavije

Makedonija zastavaMakedonija (mak.: Македонија) ili službeno Republika Makedonija (Република Македонија) jeste država smještena na Balkanskom poluostrvu. Ona je jedna od zemalja nasljednica bivše SFR Jugoslavije, od koje je proglasila nezavisnost 08. septembra 1991. godine. Republika Makedonija zauzima oko 38% ukupne površine regije Makedonije.

Na današnji dan 1991. godine održan je u Makedoniji referendum na kojem se većina glasača izjasnila u korist nezavisnosti te zemlje od Jugoslavije. Za nezavisnost je glasovalo čak 96.4% glasača. Odaziv je bio prilično velik, oko 75.7%. Zanimljivo je da je referendumsko pitanje ostavilo i mogućnost kasnijeg ponovnog ulaska u Jugoslaviju.
Tadašnji predsjednik Republike Makedonije Kiro Gligorov (držao je tu poziciju još dok je Makedonija bila dio SFRJ) čestitao je te večeri, na osnovu rezultata referenduma, svojim sugrađanima na nezavisnoj i suverenoj državi.

Zbog spora oko imena sa Grčkom, Makedonija je primljena u članstvo Ujedinjenih naroda pod imenom “Bivša jugoslavenska republika Makedonija”. Republiku Makedoniju priznaje pod njenim ustavnim imenom 140 država članica UN-a, među kojima su 3 članice Vijeća sigurnosti (SAD, Rusija i Kina), članice Evropske Unije: Poljska, Slovenija, Hrvatska i Bugarska, te zemlje iz regiona: Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora. Makedonija je članica Vijeća Evrope. Od decembra 2005. je kandidat za priključenje Evropskoj uniji, a aplicirala je i za članstvo u NATO.