Šokantan intervju Diega Arrije: “Sjećam se kada je Owen predstavio mape i vidjelo se da je Srebrenica povezana sa Srbijom…” (Video)

“Mislim da danas BiH vide kao labaratoriju. Npr. ekspemerentiše se sa institucionalnim aranžmanima koji su nastali Dejtonskim sporazumom i oni su najkompleksniji sistem na cijelom svijetu”, izjavio je Arria.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992–1995) naša je domovina bila kontinuirana tema Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, koje su pod vrlo striktnim sankcijama držale tadašnji Miloševićev režim zbog provođenja agresije na našu zemlju.

Jedan od najprincipijelnijih i najglasnijih svjetskih diplomata, koji je braneći Bosnu i Hercegovinu branio i ključne principe naše civilizacije i Povelje UN-a o ljudskim pravima, bio je Diego Arria, ambasador Venecuele u Vijeću sigurnosti i aktivni sudionik tog vremena.

Trideset godina poslije ambasador Arria stigao je u glavni grad naše domovine kako bi promovisao svoju knjigu “Usporeni genocid u Bosni”, koja predstavlja iskreno i precizno svjedočanstvo odnosa međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini i njenoj odbrani od agresije.

U današnjem programu televizije Hayat gost je bio Arria s članom Predsjedništva RBiH iz tog perioda prof. Ejupom Ganićem.

Knjiga “Usporeni genocid u Bosni” je jučer promovirana. Tako je nazvana zbog činjenice da su ljudi ubijani na najmostruozniji način.“Indiferentnost Međunarodne zajednice koja je u potpunosti bila svjesna šta se dešava. Lično sam 23. aprila 1993. godine došao u Srebrenicu i predvodio jednu delegaciju. Ono što sam tada rekao je da vidim usporeni genocid. Odgovor koji sam dobio od Savjeta bezbjednosti bio je da ‘griješim, da ja nikada nisam vidio rat i da se to nikada nije dešavalo’. Samo dvije godine poslije toga, 1995. desila se ova strašna sramota i tragedija u Srebrenici. To je bila samo najbolje poznata tragedija, ali ona se dešavala svuda širom Bosne i Hercegovine. Strah je postojao da nastane muslimanska država u sred Evrope. Ja sam pitao ‘koja’, jer u Evropi se laži mogu čuti 1000 godina. Međunarodna zajednica je htjela da smiri situaciju i da nametne jako veliku cijenu kako bi se završio rat, a ta cijena je bila Dejtonski sporazum”, rekao je na početku Arria.

Priznao je i da su Ujedinjeno kraljevstvo i Francuska bile najaktivnije zemlje, učesnice Savjeta bezbjednosti, te da su one oslikavale i izobličavale stvarnost.

“To je postala politika UN-a. Vratit ću vas unazad 31 godinu. Otkad je Republika BiH primljena u UN ja sam za to glasao. Radost pristupanja toj organizaciji trajala je vrlo kratko, zato što 2-3 mjeseca kasnije UN i Evropska zajednica su već dijelile novu zemlju na tri dijela”, rekao je Arria.

Smatra da Međunarodna zajednica eksperimentiše u BiH.

“Mislim da danas BiH vide kao labaratoriju. Npr. ekspemerentiše se sa institucionalnim aranžmanima koji su nastali Dejtonskim sporazumom i oni su najkompleksniji sistem na cijelom svijetu”, izjavio je Arria.

Velika Britanija i Francuska su, kaže Arria, dijelile BiH na tri dijela.

“Ja se sjećam kada je Owen predstavio mape i vidjelo se da je Srebrenica povezana sa Srbijom. Od prvog do posljednjeg dana su to imali na umu i to su konačno postigli masakrom. Umjesto da nagrade žrtve oni su nagradili zločince. Teško mi je da govorim o tome, jer sam ja to vidio i vrlo budno pratim ovaj proces. Jedna nova članica je naivno vjerovala da će im se pomoći. Smatralo se ako Milošević dođe, ako napadne, da će Međunarodna zajednica pomoći, ali to ona nikada nije uradila”, rekao je Arria.  

Građani često misle i osjećaju da se i dalje nalaze u zamrznutom konfliktu.

“Činjenica je da se zadržava tutor, time se stvara jedno lijepo ime o onome što se dešava. To je teorija i liči na imenovanje diktatora i to me navodi da vjerujem da je upravo to slučaj. Schmidt donosi zakone iznad bilo koje institucije i ne traži ni od koga dozvolu. Bilo ko da skrene na neki način od Dejtonskog sporazuma može biti otpušten i jedino prvo ime za to je diktator. Ali on to naravno može uljepšati i reći da Visoki predstavnik zastupa Međunarodnu zajednicu”, kazao je Arria.

Ejup Ganić smatra kako Visoki predstavnik treba da kaže istinu o stanju.

“Dejtonski sporazum je podijelio, znači dao je entitet RS, pod uslovom da se vrate izbjeglice, a mali broj ih je vraćen. Bezuslovno su dobili entitet. Trebalo je nakon 4-5 godina revidirati sporazum i predložiti drugu formu. Ispada da onaj ko je vršio etničko čišćenje dobio šta je planirao. Svi smatraju Miloševića kao pobjednikom razgovora u Dejtonu. Druga stvar što bi trebalo jeste da je deblokira. Parlament je podijeljen na Predstavnički dom i Dom naroda. Predstavnički dom je neupotrebljiv, jer sve što odluči ide na Dom naroda”, rekao je Ganić.  

U knjizi su razlozi zbog kojih je Međunarodan zajednica žmirila na genocid i na ubijanje. Arria je kazo da nas nisu gledali kao evropljane nego kao muslimansku državu.

“To je nama rečeno nečinjenjem i nereagovanjem. Niko vama neće reći ‘nemam ja ništa protiv toga što je granata pala na Markale i ubila ljude’. Svijet je prihvatio to objašnjenje. Zašto je ta inercija prema BiH? Zato što je većinsko stanovništvo muslimanske vjeroispovijeti. Međunarodna zajednica nije htjela da prouči historiju ove države. Nije ona nastala nekim sabiranje, uvijek je tu postojala. Zašto je učinjen genocid? Kada imate multietničko društvo koje funkcioniše dugo, da bi ga razorili, vi idete metodom genocida ili etničkim čišćenjem”, kazao je Ganić.

Za kraj je Arria rekao kako vjeruje da se rat i genocid neće ponoviti u BiH.  

“Jedini način da se to može garantovati jeste da se zemlja oslobodi, da se deblokira, da se da nada novim generacijama. Kao što je moj dobar prijatelj Ejup rekao, ovo je zemlja stara 1000 godina. Iznenadit će vas kada vam kažem da Savjet bezbjednosti, odnosno neki njeni članovi, misle da je Tito stvorio BiH. A to je i mišljenje najvećih sila svijeta. Oni su odlučivali o sudbini građana BiH”, rekao je za kraj razgovora Diego Arria.