Drugi maj 1992. godine bio je odlučujući u odbrani Sarajeva i države BiH

drugimajNa šehidskom mezarju Kovači položeno cvijeće i proučena Fatiha poginulim borcima

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe poginulim borcima i prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću na šehidskom mezarju Kovači, danas je obilježena 23. godišnjica bitke za odbranu Predsjedništva RBiH. Na današnji dan, 2. maja 1992. godine vođena je najvažnija bitka za opstanak glavnog grada BiH, ali i cijele države.Tu bitku su dobili, mahom, goloruki mladići.

Cvijeće na spomen ploču šehidima i borcima koji su dali živote za odbranu BiH, povodom 2. maja, položio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović (SDA).

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo istakao je da se važnost 2. maja ogleda u tome što tog dana nije dozvoljeno da agresorska vojska uđe u Sarajevo i zauzme glavni grad Bosne i Hercegovine.

–  Taj dan je bio odlučujući i tog dana nije dozvoljeno da oklopna sredstva obalama Miljacke, dijelom Skenderije i Predsjedništva BiH uđu i zauzmu Predsjedništvo, jer zauzimanje Predsjedništva jedne države znamo šta znači. Taj dan je bila bitka za opstanak BiH kao države i grada Sarajeva kao njenog glavnog grada- naglasio je Fišo u izjavi za medije.

Armis Mašić, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca i Unije veterana Općine Stari Grad ističe da je 2. maj bio ključni za odbranu BiH.

–  Drugog maja je zarobljen predsjednik BiH, rahmetli Alija Izetbegović. Na taj dan izvršen je agresorski napad na Predsjedništvo, na Dom Oružanih snaga BiH, na sve vitalne tačke od interesa za grad. Da je agresor uspio u svojoj namjeri, izdajnik Fikret Abdić je čekao da uđe u zgradu Predsjedništva i da izruči BiH na tacni srbskom agresoru- kazao je Mašić.

Član Predsjedništa Izetbegović naglasio je da je agresor bio šokiran kako su ga dočekali hrabri momci, da mu nije palo napamet da sljedećih 40 mjeseci uđe u grad.

 

Autor: M. Ču. – avaz.ba