“Poništeni” – priče žrtava etničkog čišćenja koje ni danas ne žive u miru

Snap 2014-01-17 at 05.29.09“Poništeni” je dokumentarni film o ljudima koji su osjetili kršenje slobode i prava na izbor prebivališta u Bosni i Hercegovini. Njihove poruke su poruke preživjelih žrtava etničkog čišćenja, koji danas, godinama nakon rata, proživljavaju administrativni progon iz mjesta u koja su se vratili.

Nakon referenduma o nezavisnosti 1. marta 1992. godine Bosna i Hercegovina proglasila je nezavisnost. Bio je to povod za agresiju Jugoslovenske narodne armije i paravojnih jedinica iz Srbije na novoproglašenu republiku.
Nakon što je Vojska Republike Srpske u julu 1995. godine izvršila genocid u Srebrenici, snage međunarodne zajednice i NATO-a zaustavile su rat u BiH ograničenom vojnom intervencijom.

Osim više od 100.000 ubijenih posljedica rata bilo je i etničko čišćenje, koje su “sistematski i planirano”, prema izvještajima UN-a, izvršile snage Vojske Republike Srpske.

Pod pritiskom američke diplomatije 14. decembra 1995. potpisan je Dejtonski mirovni sporazum kojim je Republika BiH podijeljena na dva entiteta.

Iako su Anexom 7 ovog sporazuma predviđena posebna prava povratnicima, izbjeglicama i raseljenim osobama kako bi se vratili u svoje prijeratne domove, u entitet Republika Srpska vratilo se svega blizu 30% protjeranih Bošnjaka i Hrvata.

Uprkos svemu tome, ali i Ustavu BiH i Zakonu o prebivalištu i boravištu koji garantuju slobodu na pravo prebivališta, 20 godina nakon etničkog čišćenja početkom 2012. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kreće u nelegalnu provjeru prebivališta i poništavanje ličnih karata povratnika koje nakon sumnjivih terenskih provjera nisu zatekli na prijavljenim adresama.

U ovom dirigovanom procesu poništeno je 400 ličnih karata povratnika u Foču, Srebrenicu, Višegrad, Derventu, Prijedor i druge gradove RS-a.